Resturi de pește, îngrășământ natural pentru grădină

Tiberiu Albu 557 vizualizări
8 minute de citit
Resturi de pește

Există multe moduri de a vă fertiliza grădina, unele mai puțin mirositoare decât altele. Cel mai mirositor mod sunt resturile de pește. Resturile de pește au avantajul de a construi solul, adăugând nutrienți (în special azot).

Dezavantajele, pe lângă miros, sunt că resturile de pește pot conține agenți patogeni, paraziți și metale grele și pot atrage animale nedorite în grădina ta.

Dacă locuiești pe lângă Dunăre sau pe lângă un loc de unde ai acces la mult pește, atunci resturile nu le mai arunca la coșul de gunoi, folosește-le precum îngrășământ natural pentru a crește cele mai bune legume și frumoase flori.

Cum funcționează?

Chiar dacă pare puțin deplasat, resturile de pește ca îngrășământ au fost folosite încă din cele mai vechi timpuri.

Resturile de pește pot oferi multe beneficii bune solului și plantelor, dar pot exista rezultate foarte periculoase dacă nu sunt manipulate cu prudență. Iată avantajele și dezavantajele resturilor de pește pentru grădina de acasă.

Beneficii

Iată câteva modalități prin care resturile de pește vă pot îmbunătăți solul și vă pot ajuta plantele să crească.

  • Construcția solului : Pe măsură ce resturile de pește se descompun, se vor descompune și vor construi solul prin adăugarea de materie organică bogată.
  • Azot : peștele care se descompune va furniza azot pentru plante, ceea ce este important pentru creșterea sănătoasă a plantelor. Produsele din pește vor fertiliza adesea solul cu o rată de 4-1-1 (NPK), corespunzătoare cantității de azot, potasiu și fosfor pe care o adaugă în sol. 
  • Alți nutrienți : resturile de pește vor adăuga, de asemenea, o mulțime de alți nutrienți, cum ar fi fier, zinc, calciu și potasiu. 
  • Reducerea deșeurile : Folosind resturi de pește în grădină înseamnă că acele bucăți de „gunoi” și organe interne nu vor ajunge la groapa de gunoi. De asemenea, este mai bine să vă fertilizați plantele cu el, decât să le aruncați.

Dezavantajele resturilor de pește

În ciuda avantajelor sale și a istoriei îndelungate, folosirea resturilor de pește în grădină trebuie făcută cu grijă, deoarece pot apărea mai multe probleme.

Strămoșii noștri din cele mai vechi timpuri au folosit peștele drept îngrășământ. Cu toate acestea, deși aceasta poate fi încă o practică agrară viabilă, trebuie să ne amintim că predecesorii noștri agricoli nu s-au confruntat cu apele poluate și peștii contaminați la care suntem expuși astăzi.

Iată câteva dintre pericole:

  • Agenți patogeni : Peștele crud poate fi plin de bacterii dăunătoare. Mulți dintre acești agenți patogeni pot rămâne în sol și pot contamina orice plante cultivate.
  • Paraziți : se știe că peștele crud are paraziți care sunt foarte dăunători pentru oameni. Dacă peștii infectați sunt îngropați în sol, mulți dintre acești paraziți pot rămâne acolo, infectându-vă astfel solul și orice recoltă viitoare.
  • Atrage dăunători : Multe animale iubesc să mănânce pește, inclusiv șobolanii, ratonii, urșii, coioții și câinele sau pisica vecinului. Peștele putrezit din grădina ta poate atrage cel puțin una dintre aceste creaturi, cu excepția cazului în care este îngropat adânc (și chiar și atunci multe animale vor săpa după el). Există, de asemenea, multe insecte care mănâncă carne care vor fi atrase de pește în detrimentul insectelor benefice din grădina ta.
  • Metale grele : Nicio metodă de descompunere nu va îndepărta metalele grele din pește, iar acestea își vor face apoi drum în sol și în cele din urmă în hrană.

Cumpărarea sau prinderea de pește cu intenția de a folosi întreaga creatură ca îngrășământ nu este un lucru benefic. Este mult mai responsabil să folosiți resturile necomestibile, inclusiv capul, oasele, organele, fecalele și alte organe.

De asemenea, utilizarea resturilor de pește la scară largă poate polua solul și apele subterane, deoarece bacteriile periculoase se acumulează sau se spală.

Este mai bine să cumpărați îngrășământ de pește?

În ceea ce privește agenții patogeni și alte probleme de sănătate, probabil că este mai bine să cumpărați îngrășăminte pentru pește, deoarece acestea au fost procesate pentru a elimina problemele menționate mai sus.

Îngrășămintele de pește sunt sub mai multe forme:

  • Făina de pește este un produs secundar al industriei uleiului de pește. Carnea și oasele rămase sunt gătite uscate și măcinate într-o pulbere.
  • Emulsiile de pește sunt un produs secundar al pescuitului în care organele nedorite sunt gătite.
  • Hidrolizatul de pește preia peștele și îl fermentează într-un îngrășământ gros, lichid.

Cum se folosesc resturile de pește în grădină?

Resturi de pește

Există patru metode:

1.Îngroparea resturilor în pământ

Se iau resturile, se face un șanț adânc, de circa 30 cm și se îngroapă resturile de pește. Singura problemă este ca pe acel rând sau în acel loc să nu se cultive rădăcinoase, ci plante cu rădăcina foarte sus.

2. Resturi de pește amestecate

Un alt mod obișnuit de a folosi resturile de pește în grădină este pur și simplu să le amestecați cu apă și să le răspândiți ca îngrășământ. Acesta este probabil cel mai puțin dorit mod de a folosi resturi de pește în grădină.

În primul rând, miroase. În al doilea rând, pur și simplu împrăștiați resturile pe pământ, unde va deveni o mizerie putredă și împuțită care atrage muștele.

3. Propria emulsie

Resturile de pește trebuie descompuse în apă, timp de mai multe zile, după care emulsia se împrăștie pe sol. Este mult mai practic și avantajul este că nu miroase.

4.Compostarea resturilor de pește

Regula de bază spune că în compost nu se bagă carne (iată ce materiale să folosești în compost), dar există unii oameni care spun că peștele se poate composta.

Dacă alegeți să compostați peștele, iată câteva practici de siguranță de urmat:

  • Asigurați-vă că peștele este adăugat în mijlocul compostului pentru a înăbuși orice miros și (sperăm) să împiedice animalele să le dezgroape.
  • Încălziți grămada la cel puțin 64 ° C , care este temperatura minimă necesară pentru a ucide agenții patogeni din peștele crud și asigurați-vă că mențineți căldura timp de 5 zile.
  • Repetați procesul de încălzire de trei ori.

Este important să rețineți că adăugarea resturilor de pește NU crește conținutul de azot al compostului finit. Spre deosebire de îngroparea resturilor de pește în pământ, unde nutrienții sunt eliberați direct în sol, compostarea descompune materia organică și o transformă în humus bogat. Humusul este un produs finit și are (aproximativ) aceeași compoziție nutritivă, indiferent dacă este produs din surse vegetale sau animale.

Concluzie

Folosirea produselor de origine animală într-o grădină este un element controversat în rândul grădinarilor.

Sper că acest articol a prezentat suficiente informații pentru ca tu să iei o decizie înțeleaptă. Indiferent dacă folosești sau nu pește, fii mereu atent la ce pui în pământ, iar solul te va răsplăti cu flori frumoase și o recoltă bogată.

Share This Article