Pătarea roșiilor: Putregaiul de la capătului florii, poze și soluții

Roșiile din grădină s-au făcut mari și frumoase, dar dintr-o dată observi cum se pătează pe spate. Acele pete mari și maronii, vor cuprinde treptat cea mai mare parte din roșii. Te întrebi despre ce este vorba și unde ai greșit?

Acest lucru este destul de comun și este tipic pentru putregaiul de la capătului florii. În acest articol, vom expune întreaga problemă, fotografii și rezolvare.

Ce este putregaiul de la capătului florii?

Putregaiul de la capătului florii
Putregaiul de la capătului florii

Putregaiul de la capătul florii este o problemă comună pentru grădinarii de tomate din întreaga lume. Deși arată ca o boală noduroasă a roșiilor , este de fapt o problemă complexă care are legătură cu mineralele din sol și nivelul de umiditate. Deși nu se pot recupera fructele care au început deja să putrezească, poți lua măsuri pentru a atenua problemele viitoare.

Putregaiul de la capătul florii este o tulburare fiziologică a roșiilor cauzată:

Putregaiul de la capătului florii
Putregaiul de la capătului florii
  • cel mai frecvent de o deficiență de calciu în sol. 
  • udarea inconsecventă,
  • un pH scăzut al solului 
  • și azotul excesiv pot cauza, de asemenea, problema.

Această problemă nutrițională duce la apariția unor zone negre, gri sau maro care par înfundate sau îmbibate cu apă. Aceste regiuni putrede apar la capătul de jos, unde a fost cândva floarea de roșii (de unde și numele).

Putregaiul de la capătul florii poate afecta și dovleceii, ardeiivinetele și pepenii verzi. Cel mai frecvent apare la începutul verii, când încep să se dezvolte primele fructe. Deși poate părea alarmant, este de obicei ușor de reparat și se rezolvă singur în următoarea rundă de fructificare.

Să cercetăm tot ce trebuie să știi despre putregaiul de la capătului florii și cum să previne această problemă la roșii!

Simptome cheie

Putregaiul de la capătului florii
Putregaiul de la capătului florii

Putregaiul de la capătul florii este una dintre cele mai ușor de recunoscut probleme ale roșiilor. Simptomele apar rar la roșiile cherry, dar pot fi foarte evidente la roșiile clasice.

Simptomele includ:

  • Leziuni îmbibate cu apă pe fundul fructelor de roșii coapte.
  • Pete moi sau în formă rotundă la capătul florii.
  • Vânătăi pe fructele verzi.
  • Țesut de piele neagră sau maro.
  • „Mucuri” întunecate, putrede (datorită bolilor secundare fungice și bacteriene).
  • Descompunere prematură a fructelor.

Cauze

Putregaiul de la capătului florii
Putregaiul de la capătului florii

În timp ce lipsa de calciu este cea mai evidentă cauză a putregaiului de la capătului florii , un număr surprinzător de factori pot afecta nivelul de calciu din sol

Mineralele din sol sunt împletite în mod complex, iar un exces de unul poate afecta adesea disponibilitatea altora.

În mod similar, pH-ul solului și nivelul de umiditate influențează cât de „disponibil” este un mineral pentru plante. Cu alte cuvinte, unii nutrienți pentru plante (cum ar fi calciul) nu pot fi folosiți de o plantă în orice condiții.

Cauzele primare și secundare pot include:

  • Deficit de calciu

Pe măsură ce celulele cresc și se replică rapid în timpul fazei de fructificare a roșiilor, calciul insuficient duce la o dezvoltare slabă a pereților celulelor tomatelor și a pielii. Aceasta se manifestă ca pete moi sau deformate pe fundul roșiilor. Infecțiile secundare duc la coacerea rapidă, putrezirea și degradarea prematură a fructelor.

  • pH scăzut al solului

Chiar dacă există suficient calciu în sol, este posibil ca rădăcinile plantelor de roșii să nu-l poată prelua. Solurile acide cu un pH sub 6,0 tind să aibă o disponibilitate foarte scăzută de calciu.

Intervalul optim de pH al solului pentru disponibilitatea calciului este între 6,5 și 8,5.

  • Prea mult azot

În timp ce pomparea solului cu îngrășământ bogat în azot pare a fi o idee bună pentru plantele de tomate care se hrănesc din greu, un exces de azot poate face mai mult rău decât bine. Nivelurile ridicate de azot inhibă disponibilitatea calciului în sol.

  • Pământ rece

Roșiile sunt culturi de vreme caldă care nu pot absorbi nutrienții foarte bine în solurile reci. Este posibil să observați că boala apare mai des în vremea rece de primăvară sau de toamnă.

  • Stresul de apă

Roșiile nu sunt culturi foarte pretențioase, dar există un lucru pe care îl preferă cu adevărat: umiditatea constantă ! Alternarea perioadelor lungi de secetă cu scăpări bruște de apă poate provoca stresul plantei, exacerbând adesea dezechilibrele de calciu și conducând la această problemă comună. 

Prevenirea

Odată ce o roșie este putredă sau afectată de boala putregaiului de la capătul florii nu poți face nimic pentru a o salva.

Cu toate acestea, poți lua rapid măsuri pentru a preveni problema pe măsură ce planta continuă să producă. Doar pentru că doar câteva roșii sunt pătate, nu înseamnă că toate fructele sale vor fi necomestibile. Aceste metode pot fi folosite imediat sau pentru pregătirea sezonului următor.

  • Calciu foliar

Un îngrășământ foliar este cel mai rapid mod de a crește nivelul de calciu și de a salva roșiile viitoare de această problemă care se dezvoltă rapid. Aceasta înseamnă că se diluează un îngrășământ de calciu și se pulverizează direct pe frunzele de roșii, astfel încât acestea să-l poată absorbi rapid prin stomatele frunzelor.

  • nivelul de calciu din sol

Aceasta este o metodă pe termen lung dar nu implică anumite îngrășăminte cumpărate din magazin. Întotdeauna, când se pregătește solul pentru transplantare, se adăugă 5 cm de compost în pământ.

  • umiditatea constantă a solului

Udarea neuniformă are un impact direct asupra absorbției de calciu de către plante. Găsirea echilibrului cu umiditatea solului este cea mai importantă metodă culturală de prevenire. Pământul din paturile de roșii nu ar trebui să se usuce complet, nici să devină umede și îmbibate cu apă.

  • pH-ul solului

Solurile acide sunt deosebit de predispuse la niveluri scăzute de calciu. Un sol pH 6,5 și 8,5 este optim pentru absorbția calciului. După efectuarea unui test de sol, determină dacă trebuie să crești pH-ul sau dacă este deja în intervalul optim.

Crește nivelul pH-ului cu:

  • Bicarbonat de sodiu
  • Cenușă de lemn
  • evitarea îngrășămintelor cu prea mult azot

Prea mult azot poate împiedica absorbția de calciu de către plante, deoarece face ca plantele să crească atât de repede încât nu pot acumula suficient calciu pentru a ține pasul.

Acest lucru este deosebit de problematic atunci când se utilizează îngrășăminte sintetice cu eliberare rapidă.

  • mai multă materie organică din sol

Decât să folosești îngrășăminte chimice, care nu fac altceva decât să dezechilibreze solul în timp mai bine te-ai gândi la compost, mulcire cu paie și gunoi de grajd.

Gânduri finale

Putregaiul de la capătului florii
Putregaiul de la capătului florii

Fundurile negre ale roșiilor pot părea inestetice și înspăimântătoare, dar nu sunt sfârșitul recoltei de tomate din acest sezon. Deoarece putregaiul de la capătului florii este mai degrabă o problemă fiziologică decât o boală, poate fi rezolvată cu ușurință. Respectă pașii de mai sus și o să vezi o schimbare majoră la roșiile din grădină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *