Macerat din coji de ouă, sursă de calciu pentru legume

octombrie 10, 2023
Macerat din coji de ouă

Pentru a face macerat din coji de ouă, o sursă importantă de calciu pentru legume sau flori, aveți nevoie doar de cojile de ouă și oțet. Această soluție, făcută acasă, este foarte utilă în grădină, pentru că stropite foliar plantele se vor bucura de o doză masivă de calciu.

Unul dintre 17 nutrienți esențiali ai plantelor, calciul este motivul pentru care plantele au o structură fizică robustă și fructe cu carne fermă. De asemenea, calciul ajută la creșterea rădăcinilor, reproducerea plantelor și sănătatea generală a solului. Calciul are un efect protector asupra plantelor, de asemenea contribuie la îngroșarea frunzelor și tulpinilor pentru ca planta să se apere mai bine împotriva dăunătorilor, bolilor și a altor factori de stres.

Dacă observați că plantele au o lipsă de calciu (putregaiul de la capătul florii sau creșterea este anemică) atunci a venit vremea ca să le dați ceea ce au nevoie. Nu este nevoie ca să cumpărați produse scumpe din magazin, pentru că această soluție foliară se poate face acasă din doar două ingrediente.

Cojile de ouă, 95% carbonat de calciu

Pentru a extrage calciul, cojile de ouă trebuie să sufere mai multe transformări. În primul rând, fragmentele de coajă de ouă ar trebui să se dizolve complet în ioni de calciu. Apoi, cu ajutorul microorganismelor din sol, ionii trebuie convertiți într-o formă de calciu solubilă pe care rădăcinile plantelor o pot absorbi. Întregul proces, de la coajă de ouă până la îngrășământ, poate ceva timp până la finalizare.

Macerat din coji de ouă

Coji de ouă, oțet alb și puțin timp, acestea sunt ingredientele pentru o soluție de calciu lichid. Pentru a prepara această soluție, urmați pașii de mai jos.

Pasul 1 – Colectarea cojilor de ouă

Macerat din coji de ouă

De fiecare dată când mâncați un ou, coaja sa trebuie clătită și păstrată. Pentru această soluție de calciu aveți nevoie de cel puțin 10 coji de ouă.

Pasul 2 – Sterilizați cojile de ouă în cuptor

Macerat din coji de ouă

Ca o măsură suplimentară de precauție, sterilizarea cojilor cu căldură va elimina potențialii agenți patogeni și bacterii.

Cojile de ouă se așează într-o tavă, care are pusă în ea hârtie de copt. Tava se bagă la cuptor, timp de 30 de minute, la o temperatură de peste 100 de grade Celsius.

Pasul 3 – Pulbere fină

Macerat din coji de ouă

Pentru a face calciu lichid, cu cât dimensiunea particulelor de coajă de ouă este mai mică, cu atât mai bine.

Puteți utiliza un blender, o râșniță sau pur și simplu le băgați într-o pungă și le fărâmițați.

Odată ce cojile de ouă sunt transformate într-o pulbere fină, transferați-le într-un recipient.

Pasul 4 – Pulbere cu oțet

Macerat din coji de ouă

Dizolvarea cojilor de ouă în oțet alb este un pas foarte important. Pentru fiecare ceașcă de cafea de oțet, folosiți o lingură de pulbere de coji de ouă.

Dar înainte de a le amesteca, asigurați-vă că aveți un recipient care este de aproximativ 3 ori mai mare decât volumul de lichid. O reacție chimică se va petrece și lichidul va face spumă multă.

După câteva minute, spuma va dispărea și atunci trebuie amestecată foarte bine cu o lingură de lemn.

Borcanul sau recipientul se va acoperi cu un material prin care poate trece aerul. De exemplu, un tifon sau chiar un filtru de cafea. Borcanul trebuie legat la gât.

Este nevoie de aproximativ două săptămâni pentru ca acizii din oțet să descompună cojile de ouă în calciu. Nu uitați să vă notați data.

Pasul 5 – Calciu lichid diluat cu apă

Macerat din coji de ouă

După două săptămâni, pulberea s-a dizolvat și acum lichidul din borcan seamănă cu laptele. Dacă încă mai există coji nedizolvate, ele trebuie strecurate sau înlăturate.

Această soluție este destul de acidă. Ea trebuie diluată cu apă. O parte soluție cu 5 părți de apă!

Pasul 6 – Aplicarea pe plante

Macerat din coji de ouă

Deși toate plantele au nevoie de calciu, unele culturi au o cerință mai mare decât altele. Se pune soluția într-un pulverizator și se aplică foliar, adică pe frunze.

Plantele cu cerințe mari de calciu sunt:

  • roșiile,
  • ardeiul iute,
  • castraveții,
  • dovlecelul,
  • dovleacul,
  • pepenele galben,
  • salata verde,
  • broccoli,
  • varza,
  • conopida,
  • cireșul,
  • mărul.

Pentru a împiedica dezvoltarea putregaiului de la capătul florii, cel mai bun moment de aplicare a calciului foliar este înainte de înflorire.

Macerat din coji de ouă, testare

În general, orice soluție folosiți pe plante, în prealabil ea trebuie testată și apoi utilizată pe întreaga cultură. De ce? Pentru că dacă plantele nu răspund foarte bine la tratamentul respectiv, ele vor avea probleme și cultura va fi compromisă.

În acest sens, înainte de a utiliza soluția de calciu făcută din coji de ouă, pulverizați pe o singură plantă și așteptați câteva zile ca să vedeți cum reacționează acea plantă. Dacă nu există schimbări majore, precum îngălbenirea frunzelor sau avortarea florilor, atunci știți cu siguranță că plantele respective răspund bine la acea soluție și puteți să le tratați pe toate.

Când aveți totul clar, fiți temeinici și pulverizați întreaga plantă de sus în jos. Asigurați-vă că udați atât partea superioară cât și partea inferioară a frunzelor. Ca întotdeauna, aplicați spray-uri foliare seara sau în zilele înnorate, astfel încât frunzele umede să nu fie bătute de soare.

Această soluție se poate utiliza și pentru udarea la rădăcină. Problema este că tratamentul va funcționa mai greu decât dacă este utilizată foliae. Calciul va ajunge mult mai greu la frunze și flori.

Acest macerat din coji de ouă se poate păstra și utiliza până la 6 luni dacă este depozitat într-un loc răcoros.

Tiberiu Albu

Grădinarii.ro folosește doar surse de înaltă calitate. Din acest motiv, doresc ca toți cititorii noștri să fie bine informați. Nu uitați să nu mai folosiți chimicale, există alte soluții, pe care le-am expus pe acest site!