Îngrășământ pentru roșii: 8 kg de roșii pe plantă

Cel mai bun îngrășământ pentru roșii nu există, dar există o serie de rețete, făcute acasă, prin care cultura de roșii poate deveni bogată. Nu există nimic asemănător gustului roșiilor crescute acasă și, având atât de multe utilizări delicioase, acestea sunt cea mai versatilă cultură din grădina de legume.

Învățarea modului de cultivare a roșiilor este mai complicată decât în cazul altor legume, dar această provocare face ca recolta să fie cu atât mai satisfăcătoare.

Deoarece fructele sunt mari consumatoare de nutrienți, fertilizarea roșiilor este o parte esențială a procesului. Îngrășămintele comerciale pentru roșii sunt disponibile pe scară largă, dar un îngrășământ de casă pentru roșii este natural, eficient și, în cele mai multe cazuri, nu costă nimic.

Descoperiți ingredientele esențiale pentru a crea îngrășăminte puternice de casă pentru roșii – perfecte pentru a avea o grădină de legume organică.

Nutrienți esențiali pentru roșii

Îngrășământ  pentru roșii

În primul rând, luați în considerare echilibrul de nutrienți de care plantele de tomate au nevoie pentru a prospera și a produce o recoltă sănătoasă și bună.

Toate plantele au nevoie de azot, fosfor și potasiu (adesea abreviați NPK). Acești nutrienți sunt disponibili pe scară largă în îngrășămintele echilibrate. Cu toate acestea, roșiile au nevoie de un amestec de nutrienți mai specific pentru a maximiza producția de fructe.

Azotul este esențial pentru creșterea verde și frunzoasă a plantelor. Cu toate acestea, prea mult azot poate duce la o creștere excesivă a frunzelor și lipsa fructelor. Roșiile beneficiază de surse de azot cu eliberare lentă aplicate devreme în procesul de plantare.

Fosforul stimulează creșterea sănătoasă a rădăcinilor, precum și dezvoltarea florilor și fructelor. Prea mult fosfor poate duce la o creștere verde inhibată, dar acest lucru este rar o problemă când se folosesc îngrășăminte naturale.

Potasiul contribuie la sănătatea generală și vitalitatea plantelor de roșii, sprijinind fotosinteza și permițând coacerea fructelor. Prea mult potasiu poate crește aciditatea roșiilor.

Calciul este necesar pentru ca roșiile să formeze o structură celulară sănătoasă și să dezvolte fructe bune. O deficiență de calciu cauzează fructe deformate și putrezirea florilor.

Magneziul este necesar pentru producerea clorofilei, permițând plantelor să facă fotosinteza. Este, de asemenea, necesar pentru ca plantele să absoarbă anumite alte nutrienți. Când roșiile au deficiență de magneziu, frunzele devin galbene, dar nervurile rămân verzi.

Fierul este un nutrient esențial pentruroșii, ajutând la dezvoltarea clorofilei. Roșiile nu necesită mult fier, dar o deficiență cauzează cloroza ferică, transformând frunzele în galben.

Alți nutrienți esențiali includ sulf, cupru, zinc, bor și molibden, toți aceștia putând fi suplimentați cu îngrășăminte.

Îngrășământ pentru roșii: rețete făcute acasă

Cea mai bună sursă de ingrediente pentru îngrășămintele de casă pentru roșii poate fi găsită în bucătărie. Este recomandat să folosiți o combinație din aceste rețete pentru a obține un impuls maxim de nutrienți pentru plante.

Fertilizați roșiile la momentul plantării și apoi la fiecare câteva săptămâni până la sfârșitul recoltei.

Cu câteva săptămâni înainte de a planta răsadurile de roșii, îmbunătățiți solul cu gunoi de grajd bine descompus sau compost organic. Acest lucru va asigura o bază nutritivă bună pentru creșterea plantelor de roșii, care poate fi susținută prin îngrășăminte de casă.

Utilizați îngrășăminte bogate în azot la începutul sezonului de plantare, apoi concentrați-vă pe surse de potasiu și fosfor înainte de înflorire.

Coji de banane

Cojiile de banană sunt un îngrășământ natural perfect pentru roșii, deoarece sunt pline de nutrienți, inclusiv potasiu, magneziu, fosfor și calciu, dar aproape nu conțin azot.

Cel mai bun mod de a le aplica plantelor de roșii este să tăiați cojile de banană în bucăți mici și să le îngropați în solul din jurul plantelor.

Ideal este să faceți acest lucru înainte de a planta roșiile, pentru a le oferi timp să se descompună, apoi să continuați să le adăugați pe parcursul sezonului de creștere. Unii grădinari pur și simplu adaugă coji întregi în jurul plantelor după ce mănâncă bananele, deși este mai bine să le acoperiți cu sol.

Coji de legume

Îngrășământ  pentru roșii

Ideale pentru a fi adăugate în grămada de compost, cojile de legume sunt pline de azot, potasiu și fosfor. Cu toate acestea, ele pot fi, de asemenea, îngropate în gaura de plantare înainte de a planta roșiile. Ideal este să faceți acest lucru cu câteva luni înainte de plantare, pentru a permite cojilor să se descompună.

Pentru rezultate mai rapide, puteți face un „ceai” din coji de legume pentru a-l adăuga ca îngrășământ lichid pentru plante. Pur și simplu adăugați cojile într-un recipient, acoperiți-le cu apă și lăsați-le la macerat timp de o zi sau două. Strecurați și turnați în jurul plantelor.

Păstrați cojile în săptămânile dinaintea plantării prin congelarea lor.

Apa de la legume

În loc să aruncați apa de la fierberea legumelor, pastelor și orezului, lăsați-o să se răcească și folosiți-o pentru a uda roșiile.

Această apă de gătit este infuzată cu nutrienți, inclusiv fosfor, azot, fier și calciu.

Cu toate acestea, trebuie să fie nesărată, altfel ați putea omorî plantele.

Zaț de cafea

Zațul de cafea folosit poate furniza azot cu eliberare lentă plantelor de roșii, stimulând dezvoltarea frunzelor. De asemenea, suplimentează fosfor, potasiu, bor, calciu, cupru, fier, magneziu și zinc.

În plus, zațul de cafea ajută la menținerea nivelului ideal de pH pentru roșii. Cu toate acestea, la fel ca toate îngrășămintele bogate în azot, ar trebui folosit cu moderație pe plantele de roșii.

Pentru a adăuga zaț de cafea roșiilor, fie amestecați-l în sol înainte de plantare, mulciți în jurul plantelor cu un strat subțire (1,5 cm), sau faceți un „ceai” din cafea pentru a-l folosi ca îngrășământ lichid. Pentru a face ceai, înmuiați două căni de zaț folosit în aproximativ 20 de litri de apă.

Coji de ceapă

Cojiile de ceapă sunt pline de nutrienți, inclusiv potasiu și calciu, făcându-le un contributor util pentru îngrășământul de casă pentru roșii. Pielea uscată a cepei roșii și albe poate fi utilizată.

Există două moduri de a folosi cojile de ceapă – fie le măcinați și le presărați în sol, fie le înmuiați în apă timp de o săptămână, le strecurați și le folosiți ca îngrășământ lichid puternic pentru roșii.

Coji de ou

Cojile de ouă sunt bogate în calciu și conțin, de asemenea, cantități mici de potasiu, fosfor și magneziu.

Deși cojile de ouă pot fi adăugate în grămada de compost, ele se descompun foarte lent. Totuși, puteți beneficia de ele mai rapid dacă le măcinați până la obținerea unei pulberi pentru a o presăra în gaura de plantare sau dacă le înmuiați în apă. Curățați cojile de ouă mai întâi și, dacă le măcinați, lăsați-le să se usuce bine.

Pentru a le înmuia în apă, zdrobiți cojile puțin, adăugați-le într-un recipient și acoperiți-le cu apă fierbinte. Lăsați-le la înmuiat câteva zile, strecurați și apoi turnați peste sol. Apa de coji de ouă poate fi folosită și la spray-urile foliare.

Gânduri finale

Prepararea propriului îngrășământ pentru roșii poate fi o activitate plăcută și benefică pentru grădină. Cu rețetele potrivite și puțină grijă, poți asigura o creștere sănătoasă și bogată a plantelor tale de roșii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *