De ce sunt castraveții amari?

iulie 8, 2023
castraveții amari

Puțini sunt grădinarii care au plantat castraveți și nu au găsit niciodată unul amar. Probabil că te-ai întrebat de ce anumiți castraveți sunt amari, în timp ce alții au gustul normal.

În rândul grădinarilor, cel mai frustrant lucru este ca să se chinuie cu munca din grădină, iar roadele să nu fie pe măsură. Castraveții sunt cunoscuți pentru că sunt prolifici, uneori până la extrem. Adevărul că am experimentat cu toții amăreala din castraveți. Hai să vedem care sunt factorii care se ascund în spatele acestei probleme.

Cauza reală

Cauza reală a amărelii castraveților ( care apare și la dovlecei ) se datorează cucurbitacinei. Cucurbitacina este o clasă de compuși biochimici pe care unele plante – în special membrii familiei de dovleac și tărtăcuță. Este întotdeauna prezentă în castraveți, dar nivelurile se schimbă pe baza procesului de creștere a legumelor. Cu cât nivelul de cucurbitacină este mai mare, cu atât va fi mai amar castravetele.

Din păcate nimeni nu știe dinainte dacă un castravete este amar sau nu. Până nu este gustat, nici cel mai experiment grădinar nu știe că acel castravete este amar. Dar cu toate acestea, există câteva măsuri preventive, pe care orice grădinar le poate lua pentru a evita o producție de castraveți amari.

De obicei, amărăciunea este cauzată de o anumită climă sau o stare a solului, care poate fi ameliorată.

Sfat

Este bine să mănânci un castravete ușor amar? Dacă castravetele are un gust amar, nu este o problemă. Dacă castravetele este foarte amar și aproape necomestibil, aruncă-l pentru că poți dezvolta o indigestie inconfortabilă de la cantitatea mai mare de compuși din legumă care provoacă amărăciunea.

Ce face castraveții să fie amari?

castraveții amari

Castraveții cultivați conțin cucurbitacina B și cucurbitacina C, compuși care se presupune că fac frunzele amare și mai puțin gustoase pentru a nu fi mușcate de animale. Acești compuși sunt de obicei limitați la frunzele și tulpinile plantelor, părți ale plantelor pe care oamenii nu le mănâncă, așa că nu suntem conștienți că sunt acolo.

Abia când se mută în fructe, începem să detectăm un gust amar. De obicei, nu fructele întregi sunt cele care devin amare. Mai frecvent, amărăciunea va fi concentrată la capătul tulpinii și zona chiar sub piele.

Măsuri de prevenire

castraveții amari

Există încă un dezacord cu privire la ceea ce determină răspândirea amărăciunii în fructe, dar pare să indice tipuri de stres în timp ce castraveții cresc. Deci, deși nu putem corecta problema după fapt, putem încerca să evităm următoarele 3 condiții de creștere care sunt vinovate pentru castraveții amari:

  • Condiții uscate

Perioadele lungi de vreme caldă și uscată fac castraveții amari. Castraveții trebuie udați des sau foarte des. Atunci când îi uzi, trebuie să fie făcută în profunzime, pentru ca apa să ajungă în cantitate cât mai mare la rădăcina plantei.

Ia în considerare adăugarea irigării prin picurare pentru a te asigura că plantele primesc umiditate adecvată și constantă.

Bagă degetul arătător în sol un centimetru adâncime. Dacă este umed, nu este nevoie să uzi. Dacă solul este uscat este timpul pentru irigare. Adăuga mulci în zona din jurul rădăcinilor când temperaturile cresc pentru a ajuta la conservarea umidității solului și la prevenirea buruienilor.

Pe timp de vară, ia în considerare adăugarea unei plase de umbrire pentru a oferi lumină filtrată plantelor în cea mai mare parte a sezonului de creștere. Temperaturile extrem de calde stresează plantele și din acest motiv castraveții sunt amari.

  • Solul

O altă problemă de luat în considerare atunci când vine vorba despre castraveții amari este solul. Un sol sărac în nutrienți va produce castraveți amari. Castraveții se hrănesc din greu pentru a produce cât mai multe fructe, motiv pentru care solul trebuie să fie bine pregătit înainte de plantare.

Adăugă compost înainte de plantare și dacă solul este problema, atunci castraveții trebuie fertilizați pe tot sezonul de creștere. Fertilizarea se face la fiecare 4 până la 6 săptămâni. Ia în considerare plantarea castraveților în paturi ridicate sau movile – ambele opțiuni permit solului să se încălzească mai devreme în sezon, ajutând plantele tinere să evite stresul provocat de solul rece. Mai puțin stres = mai puțini amari.

  • Prea multă concurență
castraveții amari

Din cauză că plantele de castravete au nevoie de foarte multă hrană pentru a crește sănătos, atunci când vine vorba despre concurență lucrurile sunt clare. Castraveții nu trebuie să aibă concurență pentru hrană și apă. Din acest motiv, ei trebuie plantați la distanțele optime recomandate și iarba nu trebuie să existe printre ei.

  • Lipsă lumină

Dacă plantezi castraveții într-un loc umbros, trebuie să te aștepți ca să ai o producție de castraveți amari. Castraveții au nevoie de cel puțin 6-8 ore de soare pe zi, motiv pentru care trebuie să le alegi locul potrivit de creștere. Dacă nu ai spațiu suficient în grădină, poți să iei în considerare creșterea lor în ghivece.

Condiții optime

castraveții amari

Deci, chiar dacă plantele de castraveți cresc destul de ușor și poți obține o recoltă prodigioasă, pentru a obține calitate, precum și cantitate, trebuie să le oferi condiții bune de creștere: mult soare, apă obișnuită și sol bogat.

În cele din urmă, un alt factor important este soiul ales. Alege soiurile rezistente la boli, adică soiurile hibride. Aceste soiuri sunt ferite de stres, ceea ce înseamnă că sunt șanse mai mici ca castraveții să fie amari.

Ce să faci cu castraveții amari?

Dacă nu vrei să-i pui în găleata de compost, le poți îndepărta coaja și capetele. Ei trebuie decojiți în profunzime, pentru că amăreala se afla concentrată chiar sub coajă.

De îndată ce simți un castravete amar, trebuie să iei măsurile de mai sus, pentru ca întreaga ta recoltă să nu fie compromisă. Un castravete amar nu este o problemă, dar toți, deja devine frustrant.

Tiberiu Albu

Grădinarii.ro folosește doar surse de înaltă calitate. Din acest motiv, doresc ca toți cititorii noștri să fie bine informați. Nu uitați să nu mai folosiți chimicale, există alte soluții, pe care le-am expus pe acest site!