De ce nu se coc roșiile. 7 motive și soluțiile

iunie 26, 2023

Odată transplantate, răsadurile au nevoie de circa 60 de zile (în funcție de soi) pentru ca roșiile să se coacă. Dacă timpul a venit și roșiile nu s-au copt, trebuie să știi că există câteva motive. În acest ghid, prezentăm cele mai importante motive pentru care roșiile nu se coc și soluțiile la aceste probleme.

Chiar dacă cultivi roșii de mulți ani, uneori condițiile pur și simplu nu sunt potrivite, iar coacerea roșiilor întârzie. Cele mai multe dintre aceste probleme sunt ușor de rezolvat dacă știi să iei măsurile corecte.

Cultivarea roșiilor poate părea simplă și directă, dar există câțiva factori care pot afecta maturarea corectă a fructelor. Hai să vedem despre ce este vorba.

1.Energia este trimisă în diferite părți ale plantei 

nu se coc roșiile

Când plantele ating un anumit grad al maturității, energie trebuie trimisă în mai multe direcții. Plantele devin stufoase, cu mulți copili, cu multe fructe și ajung într-un punct în care nu mai știu cum să dozeze hrana.

Dacă le permită să crească sălbatic, adică în toate direcțiile, roșiile vor face ceea ce știu, adică să se reproducă.

Pe scurt, aceasta înseamnă că va crea cât mai multe fructe posibil, deoarece acesta este modul în care își scoate semințele în natură. Reproducerea și răspândirea semințelor este scopul principal al unei plante în viață! 

Copili cresc la fiecare îmbinare a frunzelor și apoi vor face flori și ulteriori fructe. Planta va fi cu adevărat stufoasă, dar energia (mâncarea) nu va fi suficientă. Roșiile nu se vor coace la timp și poate niciodată.

Soluție! Poate că știi deja acest lucru, dar copilirea este extrem de importantă pentru sănătatea și bunăstarea plantelor de tomate din mai multe motive. Nu numai că creează un flux de aer bun, care scade șansele de îmbolnăvire și scade timpul de coacere, dar asigură și cheltuirea energiei pe 1-2 lideri principali (în funcție de sistemul pe care îl alegi), inclusiv coacerea fructelor. În fiecare săptămână roșiile trebuie copilite.

2. Planta este stresată

nu se coc roșiile

În timpul sezonului de vârf, când zilele sunt calde și însorite, adesea credem că coacerea va avea loc mai repede, deoarece roșiile iubesc căldura. Cu toate acestea, căldura extremă, expunerea la soare și condițiile de secetă pot provoca stres atât în ​​plantă, cât și în fructe, provocând oprirea maturării. 

Soluția! Dacă stresul este indus de căldură, cel mai indicat este utilizarea unei plase de umbrire (40%). În solar se pot adăuga ventilatoare pentru a se crea un flux de aer și implict temperatura va scădea. Dacă stresul este cauzat din cauza condițiilor de secetă, atunci roșia trebuie udată mai des.

Modul de economisire a energiei cauzat de stres este un mecanism de siguranță care se activează pentru a ajuta la menținerea plantei în viață. Își cheltuiește energia pentru a-și rezerva resursele pentru a rămâne în viață, nu pentru a coace fructele.

3.Lipsa de licopen și caroten

nu se coc roșiile

În mod ideal, temperatura de coacere nu trebuie să depășească 25 grade Celsius. În momentul în care temperatura trece de 30 de grade Celsius, planta nu mai poate produce licopen și caroten, care induc pigmenți, care conferă roșiilor culorile lor frumoase. 

Licopenul este folosit frecvent în industria alimentară ca pigment roșu natural și este, de asemenea, foarte bogat în antioxidanți.

Soluție! Nu prea există soluții în acest caz. Unii grădinari susțin că roșiile din primul rând se vor coace mai repede dacă frunzele inferioare sunt tăiate. Alții spun că roșiile ar trebuie introduse în niște pungi și astfel se grăbește coacerea.

4.Plantele sunt suprafertilizate

nu se coc roșiile

Mulți grădinari aleg fertilizatorii chimici atunci când văd că roșiile nu se coc. Alții sunt de părere că trebuie udate mai des.

Însă, mulți experți sunt de acord că un fruct de roșie a preluat toți nutrienții de care are nevoie de la planta-mamă până în momentul în care fructul a ajuns la dimensiunea maximă. 

Azotul, fosforul/fosfatul și potasiul sunt cei trei nutrienți principali de care toate plantele au nevoie pentru a supraviețui. Plantele de tomate au cerințe nutritive diferite în diferite stadii de creștere. 

Sfat profesionist : Este important să testezi întotdeauna solul înainte de a planifica grădina, astfel încât să știi ce decizii să iei despre când și cu ce să vă hrăniți plantele. De exemplu, dacă solul are un conținut ridicat de azot, nu ar trebui să utilizezi un îngrășământ bogat în azot, deoarece riști să arzi plantele. 

Soluție! Azotul este responsabil pentru creșterea vegetativă, așa că este important în stadiile incipiente. Fosforul motivează planta să producă flori și fructe, astfel încât prezența sa este necesară la câteva săptămâni după transplant, odată ce planta s-a instalat în noua sa casă. Plantele de tomate au nevoie de un aport constant de fosfor odată ce încep să dea fructe. Potasiul, rolul său cel mai important implică reglarea fotosintezei și coacerea fructelor.

5.Udare necorespunzătoare

nu se coc roșiile

Plantele de tomate trebuie udate în mod regulat . Pentru a combate udarea insuficientă sau excesivă de la început, asigură-te că aveți un sol bine drenat și bogat în compost. Acest lucru va ajuta la absorbția nutrienților, la dezvoltarea rădăcinilor și la menținerea conținutului de umiditate în timpul creșterii. 

Fructele de roșii nu se coc atunci când sunt udate în exces de grădinari prea zeloși sau sunt udate rar. Udarea necorespunzătoare este una dintre cauzele principale ale multor probleme ale roșiilor, inclusiv lipsa fructelor mature.

Soluție! Ai nevoie de un calendar de udare, pe care trebuie să-l respecți. Pe internet sunt diverse sfaturi cu privire la frecvența udării roșiilor. Aceste date sunt generale și nu se pot aplica în toate condițiile. De exemplu, frecvența de udare a roșiilor este diferită în Oltenia față de Banat. Udă roșiile atunci când au nevoie!

6. Opărire (prea mult soare)

Cei mai mulți dintre noi știm că frunzele plantelor există pentru a absorbi soarele și pentru a ajuta la fotosinteză. Cu toate acestea, ele oferă și protecție frunctelor. Prea multă lumină directă a soarelui poate deteriora fructele, determinându-le să dezvolte pete sau să fie decolorate.

De asemenea, fructele se pot încălzi până la temperaturi care nu sunt propice coacerii și pot trimite planta în modul de economisire a energiei! Aceasta se numește opărirea roșiilor și este o problemă comună pentru tomate.

Soluție! Asigură-te că tai frunzele de jos, după ce roșiile de jos au fost culese. Treaba lor ca protectori ai fructelor se termină odată ce ai recoltat fructele de jos. În plus, îndepărtarea frunzelor inferioare deschide planta pentru un flux suplimentar de aer, iar menținerea frunzelor în jos de pe pământ crește șansa lor de a contracta unele boli fungice.

7.Regiunea geografică

nu se coc roșiile

În zonele de munte, unde temperaturile sunt mai mici decât în zonele de câmpie, roșiile vor avea un ciclu de coacere mai lung. Mai ales dacă vorbim despre culturile de afară. Zona geografică joacă un rol important în coacerea roșiilor, după care și soiul.

Soluție! Dacă se apropie sfârșitul sezonului și temperaturile se răcesc, poate dorești să iei în considerare tăierea vârfului plantei de roșii. Acest lucru se numește „cărnire”. Acest lucru va forța energia să se maturizeze fructele în loc să continue creșterea ascendentă.

Sfat pro : În general, roșiile cherry se coc mai repede decât cele clasice, pur și simplu datorită dimensiunii lor, așa că le poți cultiva dacă te ești într-o zonă muntoasă.

Gânduri finale 

Dacă iei aminte de sfaturile de mai sus este imposibil ca roșiile tale să nu se coacă. Uneori tot ceea ce trebuie să faci este doar să ai răbdare.

Tiberiu Albu

Grădinarii.ro folosește doar surse de înaltă calitate. Din acest motiv, doresc ca toți cititorii noștri să fie bine informați. Nu uitați să nu mai folosiți chimicale, există alte soluții, pe care le-am expus pe acest site!