Cum se taie piersicul. Îndrumări profesioniste

Cum se taie piersicul? Este o întrebare la care mulți vor încerca să ofere sfaturi dar puțini sunt cei care cunosc întreaga procedură. Din acest motiv, am alcătuit un ghid profesionist, care explică, pas cu pas, tăierea piersicilor.

Piersicii sunt unii dintre cei mai puțin pretențioși pomi fructiferi pe care îi puteți cultiva. La fel ca mulți alți pomi fructiferi, piersicii sunt susceptibili la unele boli și dăunători, dar piersicile se coc atât de devreme în sezon încât aceste probleme nu afectează de obicei recolta.

Iar recoltarea este de obicei destul de simplă, datorită numeroaselor varietăți pitice. Totuși, una dintre sarcinile de întreținere care nu trebuie neglijată este tăierea.

Piersicii dumneavoastră vor fi mai sănătoși, mai productivi și mai ușor de întreținut dacă stabiliți o rutină anuală de tăiere.

Când se taie piersicul?


În timp ce multe plante fructifere trebuie tăiate în perioada de repaus vegetativ, acest aspect nu se aplică piersicilor. Tăierea lor când vremea este încă rece îi face susceptibili la retragerea sevei și îi face mai puțin rezistenți la frig.

Ideal, piersicii ar trebui tăiați anual primăvara, exact când mugurii se umflă și încep să devină roz. Este mai bine să îi tăiați puțin mai târziu decât prea devreme.

Totuși, puteți îndepărta lăstarii care se dezvoltă în centrul copacului în orice moment, deoarece aceștia vor bloca soarele și aerul. În plus, îndepărtarea lor vara înseamnă, de obicei, mai puțin de tăiat în primăvara următoare.

Tăierea majoră a unui piersic ar trebui să înceapă când arborele are cel puțin trei ani și este suficient de matur pentru a produce o recoltă bogată de fructe. Înainte de aceasta, eforturile de tăiere ar trebui să se limiteze la stabilirea formei de bază a arborelui.

Înainte de a începe


taie piersicul

În loc să tăiați pentru a accentua un trunchi central, așa cum se face cu alți pomi fructiferi, piersicii ar trebui tăiați în formă de „V” deschis sau de vază, cu trei până la cinci ramuri principale bine distanțate care formează vaza.

Aceste ramuri principale de susținere ar trebui să fie la un unghi de aproximativ 45 de grade față de trunchi, lăsând centrul deschis pentru soare și aer.

Piersicii produc fructe pe ramurile de un an, așa că un copac matur poate fi tăiat destul de extensiv. Îndepărtați aproximativ 40% din copac în fiecare an pentru a încuraja creșterea nouă după tăiere, astfel încât să existe ramuri fructifere în fiecare an.

În general, îndepărtați lăstarii gri vechi, deoarece aceștia nu vor produce fructe. Dar lăsați lăstarii mai bătrâni de un an vor avea un aspect roșiatic.

De ce aveți nevoie

  • Foarfeci
  • Foarfeci cu mâner lung
  • Fierăstrău pentru tăiat (opțional)
  • Scară (dacă este necesar)
  • Mănuși groase
  • Cămașă cu mâneci lungi

Cum se taie piersicul?


Tăierea unui piersic poate părea o sarcină simplă, dar există câteva pași de urmat pentru a obține cele mai bune rezultate. Este esențial să știți cum să tăiați un piersic corect pentru a vă bucura de gustul și aspectul perfect al acestui fruct delicios.

Îndepărtați ramurile moarte, deteriorate și bolnave

Folosiți foarfeci cu mâner lung sau un fierăstrău de tăiat pentru a îndepărta toate ramurile care nu sunt în stare bună. Astfel de ramuri ar trebui îndepărtate ori de câte ori le vedeți.

Acest lucru este valabil pentru toți pomii, dar mai ales pentru cei care produc fructe pe lemn nou, cum ar fi piersicii.

Alegeți ramurile principale, îndepărtați-le pe celelalte

În primii ani de viață ai pomului, selectați trei până la cinci ramuri principale de susținere, care cresc în sus, de-a lungul exteriorului copacului.

Apoi, îndepărtați orice ramuri mari concurente folosind un foarfec sau un fierăstrău. Acordați o atenție specială îndepărtării ramurilor din centrul copacului și a celor care cresc în jos sau orizontal.

Scopul este de a crea un arbore cu un profil în formă de V sau de vază, cu un centru deschis.

Majoritatea cultivatorilor recomandă ca prima dintre aceste ramuri de susținere să nu fie mai aproape de 45 cm de sol. Ramurile principale ar trebui să fie distanțate uniform în jurul trunchiului, cu un decalaj vertical de aproximativ 15 cm între ramurile adiacente.

Ideal, toate ramurile de susținere ar trebui să iasă din trunchi între 45 și 90 cm de la sol. Acest lucru creează un copac compact, ușor de recoltat fără o scară înaltă.

Sfat! Încercați să tăiați în așa fel încât să eliminați bifurcațiile înguste în formă de V, care sunt slabe și vor deveni predispuse la despicare când ramurile susțin o recoltă grea de fructe. Bifurcațiile de 45 de grade sau mai late vor fi mai puțin susceptibile la despicare.

Tăiați ramurile înalte

Folosiți un foarfec pentru a tăia vârfurile ramurilor înalte. Scopul aici este de a menține copacul la o înălțime care să permită recoltarea. Dacă tăiați fără scară, acest lucru va însemna tăierea ramurilor la o înălțime pe care o puteți atinge de la sol.

Îndepărtați ramurile subțiri din interior

Tăiați orice ramuri mici și subțiri care cresc din ramurile principale de susținere spre interior. Asigurați-vă că îndepărtați orice lăstari care cresc vertical în sus sau în jos, deoarece nu vor permite copacului să crească corespunzător în forma dorită de V.

Tăiați lăstarii roșii rămași

Folosiți foarfeci pentru a tăia lăstarii roșii la o lungime de aproximativ 45 cm. Faceți tăieturile la aproximativ 0,5 cm de un mugur orientat spre exterior. Aceștia sunt lăstarii care produc fructe, iar dvs. doriți să-i mențineți aproape de ramurile principale, astfel încât fructele să fie adecvat susținute și ușor de recoltat.

De asemenea, tăiați lăstarii la baza copacului. Îi puteți smulge cu mâna dacă sunt suficient de mici; vor fi mai puțin susceptibili să crească din nou dacă sunt smulși în loc să fie tăiați.

Planificați creșterea viitoare


taie piersicul

Dacă nu există creștere nouă pe o ramură înaltă, îndepărtați întreaga ramură. Acestea nu sunt susceptibile să fie productive și îndepărtarea lor asigură că arborele își va concentra energia în creșteri noi și productive.

Iar dacă arborele nu are suficiente ramuri principale curbe în sus, găsiți o ramură secundară care are o creștere nouă curbată în sus și tăiați până la acea creștere nouă. Aceasta va deveni una dintre ramurile principale pentru sezoanele viitoare.

Sfat! Piersicii nu trăiesc mult timp. Așadar, plantarea unui pom nou la fiecare cinci până la șase ani este ideală ca să nu rămâneți fără piersici niciodată!

Gânduri finale

Prin urmare, urmând acești pași simpli și sfaturile suplimentare, veți putea să tăiați un piersic în mod corect și să vă bucurați de aroma și savoarea acestui fruct minunat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *