Cum se taie mărul în 7 pași pe înțelesul tuturor

Se spune că doar specialiștii pot să taie mărul așa cum trebuie. Nimic mai fals, pentru că în acest ghid informativ, prezentăm 7 pași simpli, prin care oricine poate tăia un măr.

Dacă un măr este lăsat necurățat prea mult timp, acesta devine stufos și, ca rezultat, vigoarea pomului va fi afectată, împreună cu producția de fructe. Un măr sănătos, la fel ca un piersic sau mulți alți pomi fructiferi, nu este unul cu ramuri și frunziș extrem de dens, ci unul care are mult spațiu și lumină între ramuri.

Un pom netăiat de mulți ani pare greu de îndreptat. Mulți grădinari se tem că restaurarea va fi complicată și sunt reticenți în a aborda sarcina. Dar aveți încredere, este aproape imposibil să omori un măr matur și stufos doar prin tăiere.

Cele mai complicate tăieri au loc în primii trei ani de viață ai unui măr, iar după aceasta, tăierea devine o sarcină destul de ușoară. Recompensele unei tăieri cuprinzătoare vor fi o producție mai bună de fructe și un pom mult mai sănătos.

Când se taie mărul?

Tăierea este cel mai bine realizată la sfârșitul iernii, când pomul este în repaus, sau la începutul primăverii, înainte ca noua creștere să înceapă. Dacă este posibil, evitați tăierea în timpul verii și toamnei, deoarece aceasta stimulează o creștere nouă, sensibilă, care poate fi vulnerabilă la atacul insectelor și la daunele provocate de iarnă. Cu toate acestea, ramurile clar bolnave sau deteriorate trebuie îndepărtate ori de câte ori le observați.

Merii maturi vă vor spune când au nevoie de o tăiere riguroasă, deoarece producția de fructe începe să scadă. Îndepărtarea lăstarilor și a lemnului deteriorat printr-o tăiere severă stimulează pomul să producă mai multe ramuri roditoare. Tăierea deschide, de asemenea, ramurile astfel încât lumina soarelui și aerul să poată ajunge la fructele care se coc.

Cultivatorii comerciali efectuează o formă de tăiere pe un măr aproape în fiecare an, dar pentru proprietarii de case, un pom matur ar trebui să fie bine dacă este tăiat drastic la fiecare trei ani sau cam așa ceva.

Sfat!

  • La sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie, la aproximativ 20 până la 40 de zile după înflorire, merii încep de obicei să scape de fructele imature.
  • Este o idee bună să răriți o parte din fructele imature rămase în acel moment.
  • Smulgerea a unei treimi până la jumătate din ele permite pomului să producă mere mai mari.

Înainte de a începe

Asigurați-vă că uneltele de tăiere sunt bine ascuțite înainte de a începe. Lupta de a tăia cu unelte neascuțite poate duce la accidente. Merii sunt pomi spinoși, cu țepi care pot perfora cu ușurință pielea, așa că asigurați-vă că purtați mănuși de lucru, mâneci lungi și pantaloni lungi în timp ce lucrați.

Îndepărtarea vs. scurtarea ramurilor

Tehnica de tăiere variază în funcție de faptul dacă îndepărtați o ramură sau doar o scurtați.

O abordare comună când tăiați o ramură întreagă este să tăiați înapoi până la colțul ramurii, puțin mai departe de trunchi, și apoi să tăiați de-a lungul marginii exterioare a colțului.

Totuși, dacă doar scurtați o ramură, tăiați până la un mugur orientat spre exterior—unul care este îndreptat spre exterior, departe de ramura vecină. Tăierea imediat deasupra unui mugur orientat spre exterior va încuraja creșterea unei noi ramuri care va crește spre exterior, departe de celelalte ramuri existente. Evitați tăierea deasupra unui mugur orientat spre interior, deoarece poate încuraja creșterea unei noi ramuri care se va intersecta sau va umbri ramura interioară existentă, astfel încât va trebui îndepărtată în cele din urmă.

De ce aveți nevoie

  • Echipamente / Unelte
  • Foarfeci de tăiat
  • Foarfeci cu manșoane lungi sau fierăstrău pentru ramuri mai mari
  • Scară
  • Mănuși rezistente
  • Echipament de protecție (ochelari de protecție, cască)

Cum se taie un măr – instrucțiuni

1.Îndepărtarea ramurilor necorespunzătoare

 taie mărul

Începeți prin îndepărtarea oricăror ramuri moarte, deteriorate sau bolnave. Lemnul mort va fi întunecat sau fragil, adesea cu scoarța desprinsă, iar lemnul bolnav este de obicei de o culoare diferită față de celelalte ramuri.

O rană deschisă pe o ramură este o invitație pentru insecte și alte boli, așa că ar trebui să tăiați lemnul mort și cel deteriorat în orice perioadă a anului.

2.Îndepărtarea lăstarilor

 taie mărul

Plantele lemnoase sunt adesea tăiate cu scopul de a încuraja mai multă creștere, dar nu toate creșterile sunt binevenite. Lăstarii (ramuri care cresc de la baza pomului), cercurile (ramuri care cresc din și înconjoară o altă ramură) și lăstarii sugari (ramuri subțiri care cresc de obicei drept în sus) nu vor da niciodată fructe — ei doar absorb energia pomului.

Îndepărtarea acestor lăstari inutili la începutul procesului de tăiere vă va ajuta, de asemenea, să vedeți mai bine structura pomului, făcând mai ușor de văzut unde sunt necesare alte tăieturi.

3.Îndepărtarea ramurilor inferioare

 taie mărul

Îndepărtați orice ramuri aflate la aproximativ 1,2 metri de sol. Ele probabil vor fi prea umbrite pentru a produce mere, iar ramurile joase doar invită cerbii și alte animale să ronțăie.

4.Îndepărtarea ramurilor problematice

 taie mărul

Acum, tăiați orice ramuri orientate în jos. Și acestea vor fi umbrite și neproductive.

Apoi, concentrați-vă pe îndepărtarea oricăror ramuri care se intersectează sau se freacă de ramurile mai mari. Pe măsură ce acestea cresc, vor deveni mai groase și mai grele, așa că îndepărtați-le acum înainte să facă daune ramurilor „schelet” care formează structura principală a pomului.

5.Îndepărtarea ramurilor principale concurente

 taie mărul

Faceți un pas înapoi și priviți din nou pomul. Ar trebui să aibă un lider vertical principal sau un trunchi central. Liderul poate fi ușor curbat dacă pomul nu a fost fixat în timp ce creștea sau dacă a fost îndoit de vânt.

Nu este nimic în neregulă cu asta, dar ramurile laterale majore care se extind din lider vor trebui îndepărtate. Dacă sunt lăsate, ele vor deveni ramuri concurente care vor distorsiona forma și deschiderea pomului.

Tăiați-le la același nivel cu liderul principal.

6. Eliminarea aglomerației

 taie mărul

Acum, concentrați-vă pe subțierea ramurilor interioare astfel încât lumina soarelui să ajungă la toate fructele, și astfel încât fiecare ramură să fie la un unghi frumos și puternic de peste 45 de grade față de lider.

Fiți necruțător în această operațiune, dar este bine să nu îndepărtați mai mult de aproximativ o treime din masa totală a pomului. Dacă un pom este tăiat regulat, îndepărtarea a aproximativ o cincime din masă la fiecare sesiune este acceptabilă.

7.Inspectarea pomului

În final, asigurați-vă că ramurile superioare sunt mai scurte decât ramurile inferioare. Rezultatul final ar trebui să arate ca o piramidă cu ramuri orizontale bine spațiate. Există un adevăr în vechea zicală care spune că o pasăre ar trebui să poată zbura prin măr fără să-și atingă aripile de o ramură.

Rezultatele pot părea extreme când sunt finalizate, dar pomul va produce fructe mai sănătoase și va fi mai ușor de recoltat.

Îngrijire după tăiere

  • După ce ați terminat de tăiat mărul, aplicați un tratament pentru tăiere pe tăieturi pentru a preveni infectarea acestora.
  • Urmați un program regulat de tăiere pentru a menține forma și sănătatea pomului în fiecare an.

Gânduri finale

Tăierea unui măr poate părea o sarcină simplă, dar pentru a obține cele mai bune rezultate și pentru a menține sănătatea copacului. Urmând acești pași simpli și având puțină răbdare, veți putea tăia un măr corect și veți asigura o creștere sănătoasă a pomului în timp.

Sursă +

Growing Apples in the Home GardenUniversity of Minnesota Extension.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *