Cum se păstrează mărarul proaspăt?

Claudia Maria 489 vizualizări
7 minute de citit
mărarul

Mărarul, originar din estul Mediteranei și din Asia, este o plantă care a fost folosită pe scară largă în gătit de generații. Este un ingredient de bază pentru murături dar și pentru murarea castraveților. Mai mult de atât, mărarul se utilizează în bucătărie, în prepararea diverselor mâncăruri. Acestea sunt motivele, pentru care orice gospodină și nu numai dorește să aibă mărar proaspăt în permanență.

Atunci când ai o grădină, poți cultiva mărar și poți avea mărar proaspăt, de la sursă, primăvara, vara și toamna. Însă, atunci când vine iarna, trebuie să găsești metode pentru a-l păstra cât mai proaspăt.

Mărarul este o plantă anuală rezistentă și este ușor de cultivat și întreținut. Dacă decizi să plantezi mărar în grădina ta, îl poți cultiva cu un efort minim. Mărarul este, de asemenea, disponibil în majoritatea supermarketurilor și poate fi găsit proaspăt. Frunzele proaspete de mărar au mult mai multă aromă decât semințele sau mărarul uscat. Uscarea mărarului este cea mai bună opțiune pentru depozitarea pe termen lung, dar poți prelungi perioada de valabilitate a mărarului proaspăt urmând câțiva pași simpli. Hai să vedem cum!

1. Îndepărtează umiditatea excesivă

mărarul

Planta de mărar se ofilește repede. Dacă dorești să ai mărar proaspăt la frigider, acesta ține mai mult în absența umidității excesive. De exemplu, poți evita să speli mărarul dacă vrei să-l păstrezi pentru mai mult timp la frigider. Sau poți să-l speli dar apoi trebuie să-l usuci foarte bine.

Cu toate acestea, spălarea mărarului proaspăt elimină particulele de murdărie care găzduiesc bacteriile care pot descompune mai repede frunzele de mărar.

2. Depozitarea mărarului proaspăt în frigider

mărarul

După ce recoltezi mărar din grădină sau îl cumperi de la magazin, fă o inspecție amănunțită pentru a exclude orice insecte, viermi și murdărie. Dacă totul arată bine, scutură tulpinile ușor și pune-le într-o pungă de plastic sau înfășoară-le într-o folie de plastic. 

Dacă ai spălat mărarul, asigură-te că l-ai uscat înainte de a-l băga la rece. Înfășoară frunzele într-o bucată de prosop de hârtie pentru a absorbi orice condens care se poate forma în interiorul pungii. Dacă observi că ierburile sunt prea uscate, poți umezi ușor prosopul de hârtie.

Cheia este să găsești echilibrul între umiditatea excesivă și absența umidității care ar usca frunzele. Când este păstrat la frigider în acest mod, mărarul poate rezista până la 10 zile sau mai mult și își poate păstra prospețimea. Pentru cele mai bune rezultate, menține temperatura în frigider sub 5 grade C.

Dacă nu dorești ca să păstrezi ierburile aromatice în frigider, atunci ai opțiunea de a plasa mărarul într-un borcan cu apă (sau o vază). Asigură-te că partea superioară este acoperită cu un capac de plastic. Dacă faci acest lucru, asigură-te că borcanul sau vaza sunt etanșate folosind o bandă de cauciuc sau o sfoară. Sigilarea borcanului previne combinarea apei cu aerul care provoacă condens care duce la ofilire.

3. Congelarea mărarului proaspăt

Înghețarea mărarului este o soluție pe termen lung. Astfel, el poate fi pătrat pentru câteva luni la congelator.

Stocarea așa cum este

Pentru a păstra mărarul așa cum este, îndepărtează partea inferioară a tulpinii. Întinde frunzele pe un prosop de hârtie albă și căută viermi sau murdărie. Cel mai bine este să faci această inspecție sub o lumină puternică pentru a nu pierde nimic.

Împarte mărarul în cantitatea pe care o vei folosi pentru fiecare sesiune de gătit. În acest fel, o să folosești doar mărarul de care ai nevoie.

Când scoți alimentele din congelator de mai multe ori, le expui la mai multe schimbări de temperatură și distrugi integritatea și aroma alimentelor. Schimbarea temperaturii și expunerea la aer creează o oportunitate pentru dezvoltarea bacteriilor. Respectă întotdeauna standardele de manipulare a alimentelor în condiții de siguranță atunci când depozitezi și utilizezi alimente congelate.

Odată ce ai împărțit mărarul în mai multe grămezi, tot ceea ce trebuie să faci este să-l bagi în pungi și să-l congelezi.

Congelarea mărarului tăiat

O altă modalitate este congelarea mărarului tocat. Înainte de a fi depozitat în congelator sau în lada frigorifică, mărarul trebuie spălat bine. Ca la toate fructele și legumele, exteriorul va conține inevitabil câteva bacterii. Tăierea expune interiorul frunzei de mărar la bacteriile din exterior și asta poate duce la contaminare.

Spală mărarul și pun-l între prosoape de hârtie, astfel încât toată umezeala să fie absorbită. De asemenea, poți pune frunzele pe un suport până când umezeala se evaporă. Evită să lași mărarul să se usuce prea mult timp, deoarece se poate ofili.

Odată ce excesul de umiditate a fost îndepărtat, taie frunzele și separă-le în porții. Evită să tai prea fin, deoarece acest lucru poate duce la pierderea aromei. Totul se bagă într-o pungă la congelator.

Cel mai bun mod de a păstra mărar proaspăt pentru sosuri și supe

mărarul

Pentru sosuri și supe încercă să congelezi mărar în tăvi pentru cuburi de gheață. Se taie mărarul, se așază pe fundul fantelor din plastic și apoi se acoperă cu apă. Tava se pune la congelator.

 După ce porțiile sunt înghețate, se scot cuburile de mărar din tava și se depozitează într-o pungă care va sta la congelator. Atunci când ai nevoie de mărar, iei un cub și îl folosești la ciorbă sau la supă.

Mărarul nu este singurul aliment care se păstrează bine în congelator. Economisește bani aprovizionându-tecu produse de sezon și alte alimente care pot fi păstrate în congelator .

Share This Article