Cum se păstrează cartofii pe timp de iarnă

septembrie 13, 2023
se păstrează cartofii

Cartofii sunt cunoscuți pentru perioadele lungi care pot fi păstrați, iar atunci când sunt depozitați corect, puteți prelungi această perioadă cu mai mult. Citiți mai departe pentru a afla mai multe despre cum se păstrează cartofii pe timp de iarnă.

Cartoful (Solanum tuberosum) stă la baza hranei în Europa de secole și în zilele noastre, este cultivat în multe grădini pentru autosuficiență. Desigur, o recoltă abundentă de cartofi trebuie să fie depozitată în mod corespunzător, astfel încât să vă puteți bucura de tuberculii nutritivi în lunile următoare. Iată câteva sfaturi despre cum se păstrează cartofii proaspăt recoltați.

Unde se depozitează?


se păstrează cartofii

Tuberculii delicioși, plini de amidon, se pot păstra luni întregi dacă sunt depozitați corect. Lăzi de lemn, saci de iută permeabili la aer ( sau alte pungi de depozitare a cartofilor ) și coșurile de răchită sunt potrivite pentru depozitarea cartofilor. Când vine vorba de alegerea unei locații, cei mai importanți factori de care trebuie să țineți cont sunt temperatura, expunerea la lumină și umiditatea.

Temperatură

Cel mai bun mod de a păstra cartofii pe termen lung este de a-i menține într-un loc rece și întunecat, cu o temperatură cuprinsă între 5 și 8 ° C. Metabolismul din interiorul cartofului încetinește considerabil la aceste temperaturi, astfel încât tuberculii să rămână la fel și să rămână comestibili cât mai mult timp.

Dacă este posibil, depozitați cartofii într-o pivniță. Cu toate acestea, puteți depozita cartofi la frigider dacă nu aveți pivniță. Depozitarea cartofilor afară nu este recomandată, deoarece temperaturile pot fi prea scăzute iarna și pot duce rapid la îngheț, ceea ce înseamnă deteriorarea cartofilor.

Când temperaturile cresc din nou, țesutul devine dur, un mediul ideal pentru agenți patogeni.

Alte alternative pentru depozitare sunt garajele și magaziile de grădină.

Întuneric

Ar trebui să depozitați cartofii în întuneric, protejați de lumină. Dacă sunt lăsați în lumină, cartofii devin verzi și produc solanină alcaloidă, o substanță toxică. Dacă acești cartofi sunt mâncați, acest lucru poate duce la probleme de stomac, dureri de cap și vărsături.

Expunerea la lumină promovează și germinarea, dar acest lucru este ideal doar înainte de plantarea cartofilor în primăvara. Puteți crea, de asemenea, un mediu întunecat, băgând cartofii în nisip umed.

Umiditate

Deși cartoful în sine conține apă, coaja sa trebuie să fie complet uscată atunci când este păstrată. În caz contrar, diverse boli se poate răspândi rapid prin recolta de cartofi.

Deși ar trebui depozitați într-un mediu uscat, umiditatea optimă pentru cartofi este de aproximativ 90% pentru a împiedica tuberculii să piardă apă și să devină stafidiți. Când păstrați cartofii în nisip, mențineți nisipul umed pentru a reduce la minimum pierderea de apă.

Sfaturi pentru depozitarea cartofilor


se păstrează cartofii

Unele fructe și legume – cum ar fi merele (Malus domestica) și roșiile (Solanum lycopersicum) – emană gaz de etilenă. Acest lucru accelerează maturarea legumelor sensibile și poate determina tuberculii să se strice prematur. Deci, evitați depozitarea cartofilor cu merele.

Pentru a păstra cartofii cât mai mult timp, lăsați-i în locul potrivit. Lăsați tuberculii să se stea împreună și trebuie verificați în mod regulat pentru lovituri, putregai și alte boli. Dacă oricare dintre tuberculi are o pată putredă sau mucegăită, îndepărtați cartoful pentru a preveni răspândirea bolii.

Cât timp pot fi depozitați cartofii?


se păstrează cartofii

Perioada de valabilitate a cartofilor depozitați depinde de soiul de cartofi, de metoda de recoltare și de condițiile de depozitare. Tuberculii deteriorați în timpul recoltării trebuie gătiți și mâncați în câteva zile. 

Cartofi noi, în special, nu pot fi păstrați mult timp din cauza pielii lor subțiri. Vă recomandăm să păstrați acești cartofi la frigider pentru o perioadă mai scurtă de timp. Pe de altă parte, cartofii maturi au o piele mai groasă și pot fi depozitați luni întregi.

Gătirea și conservarea cartofilor


se păstrează cartofii

Cartofii conservați pot fi depozitați mult timp. Cu toate acestea, puteți găti și cartofi și apoi să îi păstrați. Cartofii conservați sunt gata de mâncare și pot fi serviți pe o farfurie cu brânză cremă și ierburi sau alte toppinguri. Iată instrucțiuni pas cu pas despre cum se conservează cartofii:

  1. Cojiți cartofii și apoi tocați-i în cuburi ( sau forma dorită ).
  2. Fierbeți cartofii în apă sărată timp de 15-20 de minute.
  3. Într-un vas separat, faceți lichidul conservant. Adăugați sare în apă și fierbeți-o la 100 ° C timp de cel puțin 10 minute ( o lingură la litru).
  4. Scurgeți cartofii și împărțiți-i între borcanele pregătite. Asigurați-vă că lăsați aproximativ 2 cm de spațiu la marginea superioară.
  5. Turnați lichidul conservant peste cartofi până când sunt complet acoperiți. Din nou, asigurați-vă că lăsați aproximativ 2 cm de spațiu din partea de sus a borcanelor. Închideți borcanele.
  6. Fierbeți borcanele într-o baie de apă ( bain-marie la 100 ° C ) timp de aproximativ 90 de minute.
  7. Lasă borcanele să se răcească.

În condițiile ideale de depozitare, cartofii pot rămâne proaspeți timp de 3 până la 6 luni sau mai mult. Cartofii conservați pot ține și 2 ani.

Gânduri finale


Dacă ați făcut toți pașii corecți și cartofii sunt depozitați în condiții optime, acestea ar trebui să dureze toată iarna. Acestea fiind spuse, nu este o idee rea să-i verificați din când în când. Un cartof stricat, îi poate strica pe toți.

Tiberiu Albu

Grădinarii.ro folosește doar surse de înaltă calitate. Din acest motiv, doresc ca toți cititorii noștri să fie bine informați. Nu uitați să nu mai folosiți chimicale, există alte soluții, pe care le-am expus pe acest site!