Cum să usuci lavanda astfel încât să miroasă cât mai mult timp

Există mai multe metode prin care poți să usuci lavanda. Aceste metode, simple, le prezentăm în acest ghid informativ. Lavanda are un miros proaspăt și ierbos unic, iar florile își pot păstra mirosul plăcut pentru mult timp atunci când sunt uscate corespunzător.

Lavanda uscată poate fi decorativă, folosită în decorațiuni, în săculeți parfumați sau pentru gătit.

Iată cum să usuci lavanda pentru a-și păstra mirosul cât mai mult timp.

Ce parte a lavandei poate fi uscată

Partea principală a lavandei care ar trebui uscată sunt florile. În funcție de modul în care intenționezi să folosești lavanda uscată, poate dorești să lași o parte din tulpină atașată atunci când tai planta.

De exemplu, păstrarea a 5-8 cm din tulpină poate fi utilă pentru realizarea unei coroane decorative, dar ai putea avea nevoie de aproximativ 15 cm de tulpină pentru o aranjare într-o vază.

Partea inferioară a tulpinii de lavandă care conține frunze are un anumit parfum, dar frunzele ascuțite tind să cadă odată ce se usucă prea tare, așa că aceste părți nu sunt la fel de practice pentru meșteșuguri.

Metode de uscare a lavandei

Există mai multe metode pentru uscarea lavandei și poți încerca mai multe pentru a găsi cea mai eficientă și/sau convenabilă pentru tine.

Ține cont de faptul că lavanda, fiind o floare de origine mediteraneană, nu se va usca complet într-un mediu umed, așa că evită să o usuci în baie sau bucătărie dacă folosești metode lente, cum ar fi uscarea prin agățare.

Uscarea lavandei prin agățare

Uscarea lavandei prin agățare este cea mai comună și tradițională metodă de uscare a lavandei. Este, de asemenea, o metodă oarecum decorativă, dacă îți place aspectul rustic al buchetelor de ierburi agățate în casă.

Iată cum să usuci lavanda prin agățare:

  1. Taie lavanda, lăsând cel puțin 15 cm de tulpină atașată. Poți oricând să tai tulpinile mai târziu.
  2. Adună tulpinile și leagă capetele împreună cu ață, sfoară, fir, coliere de torsiune, benzi de cauciuc sau sârmă florală. Leagă strâns, dar nu prea strâns, lăsând 2-3 cm de tulpină sub zona legată.
  3. Agăță lavanda cu capul în jos cu o bucată de sfoară pe un cârlig de perete sau ușă, sau pe o frânghie de rufe între două puncte de pe perete. Cel mai bun loc pentru a agăța lavanda la uscat este unul ferit de lumina directă a soarelui, într-o cameră care nu este nici prea caldă, nici prea rece și, de preferință, nu umedă. Dacă buchetele de lavandă sunt mici, poți atașa ciorchinii de sfoară folosind cleme de rufe din lemn.
  4. Așteaptă o săptămână până la 10 zile pentru ca florile de lavandă să se usuce. Dacă camera este caldă și uscată, s-ar putea să se usuce puțin mai repede; dacă este umedă, s-ar putea să dureze puțin mai mult.

Folosirea unei site

să usuci lavanda

O sită este o modalitate ușoară de a usca lavanda. La fel ca în cazul uscării lavandei prin agățare, pentru a o usca pe o sită trebuie să alegi o cameră care nu este prea caldă sau rece și nu este umedă.

  1. Așează o bucată de sită curată, astfel încât să fie aer liber dedesubt (o poți ridica de pe o suprafață plană folosind două cărți sau cărămizi, una pentru fiecare parte a sitei).
  2. Așază tulpinile de lavandă într-un singur strat pe sită.
  3. Așază un cearceaf de bumbac sau un prosop subțire de bumbac peste vârfurile tulpinilor pentru a le proteja de murdărie și insecte.
  4. Așteaptă 7 până la 10 zile pentru ca lavanda să se usuce.

Folosirea unui deshidratator

Un deshidrator de alimente este cea mai rapidă modalitate de a usca lavanda – durează doar câteva ore.

Deoarece lavanda are un miros atât de puternic, există șansa ca mirosul să persiste în deshidratator. Unii meșteșugari au un deshidratator separat pe care îl folosesc doar pentru flori.

  1. Așează tulpinile de lavandă pe tava deshidratatorului într-un singur strat și pornește deshidratatorul la 38 de grade Celsius.
  2. După două ore, verifică lavanda dacă este uscată. Dacă nu este uscată, continuă să verifici la intervale de 15 minute. Nu ar trebui să dureze mai mult de trei ore.

Usucă lavanda la cuptor

Deși nu este la fel de rapid ca un deshidratator, folosirea unui cuptor este, de asemenea, o modalitate destul de rapidă de a usca lavanda.

  1. Preîncălzește cuptorul la 43 de grade Celsius.
  2. Așează tulpinile de lavandă pe o foaie de copt sau o tavă de copt. Poți pune o bucată de hârtie de copt dedesubt, dacă dorești.
  3. Pune tava în cuptor.
  4. După o oră, scoate tava și întoarce ușor tulpinile; acest lucru le permite să se usuce mai uniform.
  5. Repetă procesul de rotire a lavandei la fiecare oră pentru, timp de trei ore.
  6. După un total de patru ore, oprește cuptorul. Lasă tava de copt în cuptor până când acesta se răcește complet.

Sfat!

  • Deși poți usca lavanda cu florile atașate de tulpini, este de asemenea ușor să îndepărtezi florile de pe tulpini după ce au fost uscate, ținând tulpina cu o mână și îndepărtând ușor mugurii de flori cu cealaltă.

Cum să depozitezi lavanda uscată

Lavanda uscată se păstrează cel mai bine în borcane de sticlă, lăsate într-un loc răcoros și întunecat, cum ar fi un dulap sau o cămară. Poți folosi și alte recipiente etanșe, cum ar fi recipiente de plastic pentru alimente sau pungi resigilabile, dar sticla este preferabilă.

Recipiente etanșe vor păstra mirosul lavandei pentru cel mai mult timp și ar trebui să prevină formarea mucegaiului, atâta timp cât plantele sunt complet uscate.

Păstrarea parfumului și culorii lavandei uscate

Pentru a păstra cât mai mult din mirosul și culoarea lavandei uscate, depozitează recipientele într-un loc răcoros și uscat, ferit de lumina directă a soarelui și de orice sursă de căldură sau umiditate, cum ar fi un calorifer sau un aparat de aer condiționat.

Gânduri finale

Prin urmarea acestui ghid simplu, vei putea să-ți usuci lavanda acasă în mod corect și să te bucuri de beneficiile sale pe termen lung. Bucură-te de mirosul minunat al lavandei proaspete ori de câte ori ai nevoie de o notă de prospețime în casă sau în rutina ta zilnică!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *