Cum să plantezi și să îngrijești prazul în grădina ta

Prazul este una dintre cele mai comune legume din țara noastră. Folosit și cultivat cu preponderență în Oltenia, prazul a devenit un adevărat fanion al acestei zone. Dincolo de popularitatea sa culturală, prazul este una dintre cele mai sănătoase legume din grădina luxuriantă a unui om muncitor.

Datorită sezonului său lung de creștere, mulți grădinari refuză să crească această legumă unică de teama de a pierde spațiu în grădină sau pentru că trebuie să aibă grijă de recoltă timp de aproape 5 luni. Dar prazul, tolerant la îngheț, își răscumpără valoarea prin cerințele sale mici de spațiu și nevoile de întreținere reduse.

Prezentare generală a prazului

prazul
Tipul plantei
Bienală crescută anual
Întreținerea
Scăzută
Tipul solului
Fertil, bine drenat, pH 6,0-7,0
Familia de plante
Alliaceae sau Liliaceae
Nevoi de udare
Moderat
Nevoie de fertilizare
Mare
Sezonul de plantare
Primavara
Potrivit pentru containere
Da
Spațierea plantelor
15 cm între plante/ 30-45 între rânduri
Dăunători
Molia prazului
Boli
Putregai alb, rădăcină roz
Temperatură ideală
20-23 grade C

Ce este prazul?

Prazul ( Allium porrum ) este o bienală erbacee robustă care aparține familiei Alliaceae. Membrii acestei familii includ usturoiul și ceapa. Spre deosebire de verii săi, prazul nu formează bulbi și nu produce cuișoare. În schimb, are multe straturi de frunze care cresc în jurul unei tulpini cilindrice.

Prazul provine probabil din regiunea mediteraneană de est. Leguma a fost foarte populară printre culturile antice și s-a răspândit rapid în toată Europa datorită toleranței sale rezistente la frig și versatilității.

La fel ca toate legumele din această familie, prazul este cunoscut pentru a avea compuși organosulfurați care stimulează imunitatea, care ajută la prevenirea bolilor și protejează împotriva inflamației. Este o sursă bună de fibre și prebiotice care hrănesc microbiota intestinală și promovează o digestie mai bună. Unele studii arată chiar că persoanele care consumă în mod regulat praz, usturoi sau ceapă pot avea un risc cu 49% mai mic de cancer gastric și cu 79% mai mic de cancer colorectal.

Semănarea prazului

prazul

Prazul este de obicei crescut din semințe și în mod normal se seamănă primăvara. Toamna se poate culege recolta. Prazul are nevoie de foarte multe luni pentru a se dezvolta, dar plusul este că nu este atât de pretențios.

Deși transplantarea este cea mai comună, poți semăna prazul direct în grădină la începutul primăverii. Fă o brazdă adâncă și plantează semințele la o adâncime de 1-2 cm. Între rânduri, trebuie să fie o distanță de 30-45 cm.

Odată ce răsadurile germinează, prazul trebuie rărit.

Cel mai bun moment pentru a însămânța prazul în interior este în jurul lunii februarie sau cu 12 săptămâni înainte de ultimul îngheț. Se seamănă în alveole ca orice sămânță și într-o perioadă relativ scurtă vor apărea primele răsaduri.

Cum se transplantează prazul?

prazul

Până la sfârșitul primăverii, răsadurile de praz ar trebui să aibă 20 cm înălțime și grosimea unui creion. Înainte de plantare, pământul se pregătește în consecință și se adăugă un pat generos de compost.

Atunci când se transplantează, prazul trebuie îngropat adânc. Adică la cel puțin 10 cm. Rândurile trebuie să fie la o distanță minimă de 30 cm, iar distanța dintre plante trebuie să aibă 15 cm, cel puțin.

Înainte să fie transplantat, prazul se scoate din alveole și rădăcina se înmoaie într-o găleată cu apă. Acest lucru îl va face mai ușor de plantat și îi va oferi un impuls instantaneu odată ce este în pământ.

Îngrijire

Prazul are nevoie de apă consistentă în primele luni de creștere. Prazul nu necesită lucrări speciale de întreținere. Are nevoie de foarte multă apă și răbdare, pentru va crește mai greu.

Prazul are nevoie de minim 8 ore de lumină în fiecare zi. El poate crește și în zone mai umbroase, dar nu se va dezvolta foarte mult.

Apă

prazul

Prazul are sisteme radiculare destul de puțin adânci și au nevoie de multă apă după transplantare. Odată înrădăcinate, plantele au nevoie de mai puțină apă. Udarea se va face o singură dată pe săptămână.

Irigarea este esențială în zonele cu veri toride, deoarece udarea inconsecventă poate produce tulpini foarte dure și o aromă mai puternică și intensă. O soluție este mulciul, care va ține solul umed.

Sol

Prazul are nevoie de un sol fertil și bine drenat. PH-ul ideal este între 6,0 și 7,0. Un adaos generos de compost va ajuta la îmbunătățirea nivelului de materie organică și la îmbunătățirea simultană a drenajului.

Datorită obiceiului de creștere compact, prazul este grozav și pentru containere și grădini înalte. 

Clima si temperatura

prazul

Prazul este o cultură de sezon rece, plantarea se face la începutul primăverii și se va cultiva toamna târziu. Preferă temperaturi între 12 și 23 grade Celsius.

Vremea caldă încetinește creșterea. Răsadurile tinere pot face față înghețurilor ușoare, în timp ce prazul adult poate rezista până la -5 grade Celsius.

Întreținere

La fel ca și cartofii, prazul trebuie mușuroit, pentru a-și păstra tulpinile inferioare sub suprafața solului.

Acest lucru va albi coaja pe cât posibil. Într-o grădină mică, poți folosi mâinile pentru a aduna pământ de-a lungul bazei plantelor sau poți folosi o sapă.

Mușuroirea se va face de cel puțin 3 ori pe sezon!

Recoltarea

prazul

Când prazul a atins dimensiunea dorită pur și simplu se slăbește pământul din jurul tulpinii și se scoate. Se poate folosi o macetă sau un cuțit de grădină pentru a tăia rădăcinile. 

De asemenea, prazul se poate recolta și când este mai mic. Totul este în funcție de preferințele grădinarului.

Prazul poate fi savurat crud, prăjit, sotat, fiert și chiar murat . Se depozitează bine în timpul iernii în pământ sau într-un beci. La frigider, prazul poate fi păstrat până la 2 săptămâni.

Gânduri finale

Prazul, din cauza perioadei lungi de recoltare, este ocolit de cei mai mulți grădinari. Chiar dacă ești nevoit ca să aștepți minimum 5 luni pentru a te bucura de o tulpină grozavă de praz, aceste nu necesită lucrări de întreținere complicate. Dacă îi dai apă o dată pe săptămână, prazul va crește încet și sigur. Încearcă și o să vezi. Spor la grădinărit!