Cum să îngrijești piersicul. Ghid explicativ

Piersicul este un pom fructifer autofertil, așa că este nevoie de un singur pom pentru a produce fructe, deși poate dura trei până la patru ani până când o va face.

Piersicul crește cel mai bine în lumina directă a soarelui, în sol acid și nisipos și în temperaturi moderate, dar nu în temperaturile exagerat de mari. Există zeci de soiuri de piersic, inclusiv soiuri pitice pe care le poți cultiva într-un recipient.

Toate părțile piersicului, cu excepția fructului, sunt toxice pentru oameni și animale de companie.

Informații generale


CaracteristicăDetaliu
Nume ComunPiersic
Nume BotanicPrunus persica
FamilieRosaceae
Tip PlantăFruct, arbore
Dimensiune Matură1,2-7,6 m înălțime, 1,5-7,6 m lățime
Expunere la SoarePlină
Tip SolNisipos, bine drenat
pH SolAcid
Perioadă de ÎnflorirePrimăvară
Culoarea FlorilorRoz
Zonă NativăChina
ToxicitateToxic pentru oameni, toxic pentru animale de companie

Cum să îngrijești piersicul


piersicul

Iată principalele cerințe de îngrijire pentru creșterea unui piersic:

  • Plantați un piersic la sfârșitul iernii sau la începutul primăverii, cât timp arborele este în stare latentă.
  • Alegeți un soi potrivit pentru clima din zonă și plantați-l într-un loc însorit, adăpostit și ușor ridicat unde înghețul nu se acumulează.
  • Plantați piersicii standard la 5,5-6 metri distanță și piersicii pitici la 1,5 metri distanță.
  • Pentru un arbore cu rădăcină goală, asigurați-vă că groapa pe care o săpați este suficient de mare pentru a permite rădăcinilor să se răspândească.
  • Udați profund un arbore cu rădăcină goală și mulciți în jurul zonei rădăcinii pentru a sigila umiditatea.
  • Stabiliți arborele imediat după plantare. Îndreptați puțin suportul spre exteriorul arborelui, introduceți-l 15-20 cm în sol (evitând bila de rădăcini) și fixați trunchiul de suport cu o bandă elastică pentru arbori.

Lumină

Piersicii au nevoie de soare plin. Cei crescuți la umbră își pierd vigoarea, devenind susceptibili la probleme cu dăunătorii și bolile.

Sol

Piersicii au nevoie de un sol bine drenat și preferă solul nisipos. Adăugarea unui mulci organic în jurul arborelui, cum mulciul de frunze sau compostul, ajută la suprimarea buruienilor și menține solul sănătos și ușor acid.

Apă

Mențineți piersicii uniform umezi, mai ales în primii doi ani până se stabilesc.

Temperatură și Umiditate

Piersicii preferă temperaturi moderate și, în general, cresc cel mai bine în zonele de deal și câmpie. Cu toate acestea, puteți alege soiuri mai tolerante la frig sau căldură pentru a extinde zona de creștere și înspre munte.

Piersicii au nevoie de cel puțin 600 de ore de răcire la 7 grade Celsius sau mai puțin pentru a declanșa fructificarea. Temperaturile extinse sub zero grade pot deteriora arborii.

Piersicii tolerează condiții umede, dar umiditatea excesivă poate încuraja bolile fungice.

Îngrășământ

Aplicați un îngrășământ echilibrat 10-10-10 în jurul piersicilor în fiecare primăvară. Începeți cu o jumătate de kilogram pentru fiecare arbore nou și adăugați o jumătate de kilogram în fiecare an, până la 4,5 kilograme pentru piersicii maturi standard.

Soiuri de piersici


În România, există mai multe soiuri de piersici care sunt cultivate datorită adaptabilității lor la climatul local și caracteristicilor lor de calitate. Iată câteva dintre cele mai populare soiuri de piersici din România:

  1. Redhaven:
    • Caracteristici: Fructe mari, rotunde, de culoare galbenă cu roșu intens. Pulpa este fermă, suculentă și aromată.
    • Maturitate: Începutul lunii august.
    • Rezistență: Bună rezistență la boli și dăunători.
  2. Cardinal:
    • Caracteristici: Fructe de dimensiuni medii, de culoare galbenă cu roșu carmin pe partea expusă la soare. Pulpa este galbenă, suculentă și dulce.
    • Maturitate: Sfârșitul lunii iulie.
    • Rezistență: Rezistent la boli și ger.
  3. Cresthaven:
    • Caracteristici: Fructe mari, rotunde, de culoare galbenă cu roșu aprins. Pulpa este galbenă, fermă și suculentă.
    • Maturitate: Sfârșitul lunii august.
    • Rezistență: Rezistent la boli și dăunători.
  4. Springcrest:
    • Caracteristici: Fructe medii, rotunde, de culoare galbenă cu roșu strălucitor. Pulpa este galbenă, fermă și suculentă.
    • Maturitate: Sfârșitul lunii iunie.
    • Rezistență: Bună rezistență la boli.
  5. Dixired:
    • Caracteristici: Fructe mari, rotunde, de culoare galbenă cu roșu intens. Pulpa este galbenă, suculentă și dulce.
    • Maturitate: Începutul lunii august.
    • Rezistență: Rezistent la boli și ger.
  6. Elberta:
    • Caracteristici: Fructe mari, de culoare galbenă cu roșu aprins. Pulpa este galbenă, fermă și suculentă.
    • Maturitate: Sfârșitul lunii august.
    • Rezistență: Rezistent la boli și dăunători.

Aceste soiuri sunt apreciate pentru calitatea fructelor și adaptabilitatea lor la condițiile de creștere din România.

Tăierea


Poate părea ciudat să îndepărtezi ramurile sănătoase de la un piersic dens și stufos, dar tăierea corectă este esențială pentru gestionarea dimensiunii fructelor și asigurarea unei cantități suficiente de lumină pe ramurile care poartă fructe.

Cantitatea de lumină care ajunge la ramurile cu fructe după tăiere este importantă pentru dezvoltarea mugurilor de flori din sezonul următor.

Metodele de tăiere a unui piersic pot diferi de metodele utilizate pentru alți pomi fructiferi.

Când tăiați un piersic, aspectul final al ramurilor ar trebui să aibă un model de „os de pește” cu un centru deschis, ca un vas. Pentru a obține acest lucru, tăiați piersicii astfel încât să aibă câteva ramuri principale bine spațiate, formând un vas în jurul unui centru deschis pentru soare și aer.

Folosind foarfeci de tăiat cu mâner lung sau un ferăstrău, puteți, de asemenea, să îndepărtați ramurile din centrul copacului care cresc în jos sau orizontal.

Nu tăiați piersicii în timpul stării latente, deoarece acest lucru îi poate face mai puțin rezistenți la frig. Ideal, tăiați piersicii anual, chiar când mugurii se umflă suficient pentru a-și dezvălui culoarea roz. Totuși, puteți îndepărta lăstarii care se dezvoltă în centrul copacului în orice moment.

Înmulțirea piersicilor

Cea mai ușoară modalitate de a înmulți un arbore negrefat este prin butași de lemn moale. Urmați acești pași:

  • Luați un butaș de 22 cm în primăvară, când creșterea este moale și verde.
  • Scufundați-l în hormon de înrădăcinare pentru a ajuta butașul să prindă rădăcini.
  • Plantați butașul într-un ghiveci steril și mențineți-l umed.
  • Rădăcinile ar trebui să se formeze în aproximativ o lună.

Creșterea piersicului din sâmburi

Când sunt crescuți din sâmbure, piersicii au nevoie de cel puțin trei până la patru ani pentru a produce fructe. Achiziționarea unui arbore tânăr înseamnă că vă puteți bucura de o recoltă mai devreme.

Plantați piersicul în timpul iernii târzii sau primăverii timpurii, în perioada de repaus vegetativ. Urmați acești pași:

  • Aveți nevoie de un sâmbure obișnuit de piersic. Va crește în aer liber cu puțin ajutor.
  • Plantați sămânța la aproximativ 7 cm adâncime, în toamnă.
  • Temperaturile reci de iarnă vor permite embrionului să se maturizeze.
  • Sămânța va germina în primăvară.
  • Transplantați arborele tânăr în locația sa permanentă.

Plantarea și replantarea piersicilor

Piersicii pitici sunt exemplare excelente pentru ghivece. Alegeți un ghiveci mare, care măsoară cel puțin 90 cm în diametru. Orice material este potrivit, de la plastic la teracotă și lemn la ceramică.

Nu lăsați niciodată pământul piersicului să se usuce și protejați-l de înghețurile severe într-o zonă adăpostită, cum ar fi un garaj sau o magazie.

Pregătirea pentru iernare

Pentru a pregăti un piersic pentru iarnă, recoltați fructele astfel încât să nu existe fructe uscate care să streseze arborele. Mulciți baza și reduceți udarea pentru a diminua stresul asupra copacului.

Un piersic trebuie acoperit de sus până jos cu iută sau pânză doar în timpul înghețurilor severe, când are nevoie de aerul cald capturat în interior. În rest, arborele trebuie să respire.

Dăunători comuni și boli


piersicul

Pe lângă afide și păianjeni roșii care creează frunze lipicioase sau pătate, cel mai semnificativ dăunător al piersicilor este sfredelitorul piersicului. Această molie transparentă seamănă cu o viespe și își depune ouăle pe coaja copacului în toamnă.

Larvele eclozează și se sapă în trunchi, unde se hrănesc cu trunchiul și rădăcinile. Caută un loc asemănător jeleului la locul de intrare și împunge larvele cu o sârmă. Săpunul insecticid poate ajuta și împotriva acestor dăunători.

Făinarea poate cauza apariția unor pete pe fructe. Alte tipuri de ciuperci pot provoca frunzișul buclat al piersicului, ceea ce duce la îngălbenirea și deformarea frunzelor. Folosește un fungicid pe bază de cupru la sfârșitul toamnei sau începutul primăverii pentru a preveni și controla această problemă.

Înflorirea piersicilor


Este bine de știut că piersicii nou plantați și foarte tineri nu înfloresc până când nu ating doi sau trei ani. Perioadele de înflorire pot varia în funcție de cultivare, dar vremea și necesarul de ore de frig afectează de asemenea timpul de înflorire. Florile pot începe să apară în februarie sau martie.

Cât mai multe flori

Pentru a încuraja mai multe înfloriri, asigurați-vă că plantați piersicul corect pentru zona în care locuiți și fiți vigilent în privința numărului necesar de ore de frig de care are nevoie copacul.

Piersicii cu necesar redus de răcire au nevoie de mai puține ore de frig și vor înflori mai devreme. Piersicii cu necesar ridicat de răcire au nevoie de mai multe ore de frig și vor înflori mai târziu în sezon.

În același timp, fiți atent la protejarea copacului în perioadele de frig care ar putea afecta florile de piersic, deoarece mai puține muguri înseamnă mai puține fructe.

Îndepărtarea florilor de piersic

Îndepărtarea florilor de piersic pe măsură ce înfloresc sau imediat după înflorire este numită „rărirea” pentru a obține fructe mai mari. Dacă păstrați fiecare floare pe copac, este posibil ca fructele să fie de dimensiuni mai mici.

Unele ramuri pot avea sute de flori. Căutați flori, muguri și fructe în formare care se ating între ele pentru a rări copacul. Regula generală este să lăsați aproximativ 15-20 cm între flori sau fructe, și este bine să lăsați un grup de două-trei fructe cu spațiu în jurul lor.

Probleme comune și rezolvări


Piersicul nu are fructe

Există câteva motive pentru care un piersic nu produce fructe:

  • Arborele poate fi prea tânăr pentru a produce fructe.
  • Dacă arborele crește viguros, dar produce în principal frunziș și nu piersici, ar putea fi prea mult azot în sol.
  • Arborele poate fi tăiat excesiv.
  • S-ar putea să nu fie suficiente insecte polenizatoare, ceea ce poate fi cazul dacă a fost folosit un insecticid cu spectru larg în apropiere care a ucis albinele și alți polenizatori.

Căderea fructelor

Există trei motive principale pentru căderea prematură a fructelor:

  • Arborele ar putea trece printr-un proces natural prin care trebuie să treacă atunci când are prea multe fructe și trebuie să scape de unele.
  • Un îngheț târziu sau temperaturi neobișnuit de reci ar putea provoca căderea prematură a fructelor.
  • Insectele sau bolile pot, de asemenea, duce la căderea prematură a fructelor.

Îngălbenirea frunzelor

Dacă vedeți vene galbene în frunzele piersicului, ar putea însemna că există o deficiență de fier pentru că pomul nu poate absorbi fierul din sol.

Dacă lipsa de fier este severă, frunzele pot începe să devină albe. Adăugarea de fier, sub formă foliară, este adesea recomandată pentru ajutor temporar.

Putrezirea rădăcinilor și a coroanei ar putea fi o problemă dacă observați o îngălbenire generală a frunzelor.

Găuri în frunze

Există câteva motive pentru care frunzele piersicului au găuri. O boală fungică, numită ciuperca coryneum, cunoscută, cauzează leziuni purpurii-negre care se transformă în găuri. Sau, viespile pot găuri frunze pentru a depune ouă.

Întrebări frecvente


piersicul

Cât timp durează până când un piersic produce fructe?

Poate dura patru ani sau mai mult pentru ca un arbore tânăr crescut din semințe să producă fructe. Un arbore tânăr (care nu este crescut din semințe) începe să producă fructe la doi până la patru ani după plantare.

Piersicii sunt greu de crescut?

Piersicii nu sunt originari din America de Nord, deci da, pot fi dificil de crescut. Au nevoie de mult soare, spațiu și circulație a aerului, ceea ce poate fi greu de realizat în grădină.

Piersicii și nectarinele sunt același lucru?

Piersicii și nectarinele sunt aceeași specie—Prunus persica. Fructele nectarinelor sunt lipsite de puf și ceva mai mici și mai dulci decât piersicile. Piersicii pot produce uneori nectarine, iar nectarinii pot produce piersici.

Gânduri finale

Prin acordarea atenției și îngrijirii corespunzătoare, piersicul va crește sănătos și va oferi fructe delicioase în fiecare sezon. Urmați sfaturile de mai sus pentru a vă bucura de o recoltă bogată și de calitate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *