Cultura cartofului: Plantare și îngrijire

Cultura cartofului în gospodărie nu este deloc complicată și nu trebuie realizată după anumite secrete. Plantarea, creșterea și îngrijirea cartofului este relativ simplă, dar cum lucrurile simple, în general, sunt complexe, trebuie să cunoști anumite principii. Hai să vedem despre ce este vorba.

Cartofii există de aproape 10.000 de ani și continuă să fie un aliment de bază pentru culturile din întreaga lume. Se păstrează până la 6 luni pentru o hrană gustoasă toată iarna. Și pentru că ne place să promovăm hrana sănătoasă, fiecare persoană care deține o bucată de pământ ar trebui să-și producă singuri legumele, în cazul nostru cartofii.

Cultura cartofului în orice gospodărie are numai avantaje.

Cultura cartofului, avantaje:

  • Expunere redusă la pesticide (dacă ai o grădină ecologică)
  • Recolte incredibil de abundente
  • Legătura cu mâncarea ta
  • Tuberculi mai denși de nutrienți și mai aromați
  • Acces la o diversitate uimitoare de culori, arome și texturi pe care nu le găsești în magazin
  • Până la 6 luni de depozitare

Dar hai să descoperim cum să plantăm, să creștem și să îngrijim cartofii, spre deosebire de cei pe care i-ați gustat vreodată!

Prezentare generală a cartofilor


Cultura cartofului
Tipul plantei
Cultură anuală de rădăcină
Întreținere
Scăzut spre moderat,
Spațierea plantelor
20-30 cm între plante, 40-50 între rânduri
Familie
Solanaceae
Înălțimea plantei
Aproximativ 60 cm
Nevoi de udare
Umiditate constantă
Gen
Solanum
Temperatura ideală
20 grade C
Expunere solară
Soare plin
Specie
Solanum tuberosum
Zile până la maturitate
60-120 de zile
Tipul solului
Fertil, bine drenat, ușor acid
Plante companion
Fasole, varză, porumb, busuioc
Tipul solului
Fertil, bine drenat, ușor acid
Boli
diverse

Cultura cartofului, sămâmța


Când cumpărați cartofi de sămânță, este important ca aceștia să fie lipsiți de boli și în stare bună , altfel pot putrezi pur și simplu în pământ sau, mai rău, răspândesc un agent patogen în grădina ta.

Cartofii de sămânță certificați de la o companie de semințe sau un magazin de grădină sunt cel mai de încredere material de plantare.

Dacă cultivi o grădină ecologică , asigură-te că cartofii tăi de sămânță nu au fost tratați cu un inhibitor chimic de germinare (vom explica mai jos de ce cei de la magazin sunt uneori periculoși sau imposibil de plantat ca cartofi de sămânță).

Materialul de plantare certificat organic este de obicei cel mai bun. După recolta inițială, ai opțiunea de face sămânța ta pentru replantare în anul următor.

Când primești cartofi de sămânță prin curier sau îi cumperi de la magazinul specializat, ar trebui să-i inspectezi cât mai curând posibil. Verifică dacă există semne de mucegai, putrezire sau creșterea ciupercilor și aruncă imediat cartofii deteriorați.

Cultura cartofului, ca să fie una bogată, depinde în mare măsură de sămânța folosită.

Depozitare la rece

Cartofii de sămânță sunt de obicei ținuți într-un loc răcoros și uscat, la 4 ° C, până la momentul plantării sau plantării. O pivniță, un frigider sau un frigider va funcționa atâta timp cât nu îngheață. O pungă de hârtie, o pungă perforată sau un recipient deschis sunt de obicei bune, atâta timp cât nu se usucă. În mod ideal, ar trebui să fie plantați cât mai curând posibil.

Pregătirea cartofilor pentru însămânțare

Cultura cartofului

Ochii” de cartofi sunt mugurii de la suprafață care încolțesc atunci când sunt expuși la lumină sau sunt plantați. Pe fiecare tubercul, pot exista 2-10 muguri care sunt de obicei aranjați într-un fel de model în spirală în jurul tuberculului. Înainte de a încolți, arată ca niște gropițe pe piele. Acești „ochi” ai cartofului sunt locul în care noii lăstari vor crește pentru a forma o plantă.

Cel mai indicat este ca cartofii să fie încolțiți înainte de plantare. Pentru formarea micilor muguri, cartofii au nevoie de circa 2 săptămâni.

Puteți încolți cartofii înainte sau după tăierea lor . Am descoperit că este mai ușor să recunoști ochii după ce au început să încolțească.

În mod ideal, lăstarii sunt de un verde intens (sau violet în cazul soiurilor colorate). Dacă mugurii sunt albi și slăbiți, nu există suficientă lumină și ar trebui să-i mutați într-o locație diferită.

Tăierea cartofilor de sămânță înainte de plantare

Cartofii de sămânță sunt adesea tăiați pentru a maximiza recolta. Dacă sunt deja mici, cel mai bine este să-i plantați așa cum sunt. Dar cartofii de sămânță medii și mari pot fi tăiați pentru a crește recolta. Tăierea cartofilor de sămânță este opțională, dar recomandată pentru majoritatea grădinarilor.

Aproximativ cu 2-3 zile înainte de plantare, poți pregăti cartofii de sămânță tăindu-i și lăsându-i să se calmeze puțin în timp ce sunt expuși la aer. Acest proces de „mini-întărire” permite părții tăiate să dezvolte un strat protector, astfel încât este mai puțin probabil să putrezească în solul umed.

Cartofii de sămânță întregi sunt de obicei tăiați în bucăți blocate cu 2-3 ochi pe bloc.

Dacă plantezi o bucată de cartof de sămânță fără ochi, acesta nu va crește într-o plantă. Prin urmare, este foarte important să acorzi atenție locației ochilor.

Indiferent dacă este întreg sau tăiat în bucăți, fiecare cartof de sămânță ar trebui să aibă cel puțin dimensiunea unei mingi de golf . Orice cartof mai mic nu va crește!

Cultura cartofului, semănarea

Cultura cartofului

Pregătirea cartofilor de sămânță poate fi cea mai descurajantă parte a cultivării cartofilor, dar plantarea este aproape la fel de simplă precum punerea lor în pământ.

Ideea este că pașii de mai sus nu sunt obligatorii (la urma urmei, nu există reguli constante pentru grădinărit; acești tuberculi aspri au fost aruncați sporadic în pământ de secole)!

 Singurul motiv pentru care acești pași au fost adăugați a fost acela de a ajuta la accelerarea și standardizarea procesului de creștere.

Dar odată ce este timpul să plantezi, lucrurile devin foarte ușoare. Pregătește paturile, fă brazdele și pune cartofii la distanța optimă! Să explorăm detaliile.

Când se seamănă cartofii?

Cartofii sunt plantați de obicei primăvara în climatul nordic și toamna în climatul sudic. Cartofii de sămânță pot intra în pământ după 4 săptămâni de la ultimul îngheț.

Înainte de plantare trebuie să verifici dacă solul este uscat și dacă temperatura din sol depășește 10 grade Celsius. În timp ce vremea rece nu este de obicei o problemă uriașă, umezeala din sol este, pentru că semințele de cartofi pot putrezi.

Pregătirea solului

Cultura cartofului

În primul rând trebuie amestecat cu compost. Se recomandă ca deasupra solului să mai pui compost de 2-3 cm înălțime. Apoi trebuie să faci rândurile, sub formă de șanțuri.

La fel ca multe dintre legumele noastre de grădină, cartofii iubesc solul argilos fertil, bine drenat. Un pH ușor acid (6,0 până la 7,0) este cel mai bun.

Drenajul este foarte important pentru această cultură de rădăcină cu amidon. Nimeni nu vrea cartofi putrezi! Un sol mai nisipos este mai bun decât unul argilos.

Distanța dintre rânduri poate varia între 60 și 90 cm. Apoi poți pune o bandă de măsurare pe rânduri sau îți poți croi un măsurător. Acesta trebuie să aibă 30 de cm, pentru că aceasta trebuie să fie distanța dintre cartofi, pe rând.

Apoi urmează plantarea. Fiecare cartof pus în pământ trebuie să fie cu lăstarul în sus. După ce ai terminat de pus cartofii în pământ, astupă rândurile cu pământ și udă bine.

Cultura cartofului, îngrijirea


Lumina

Cultura cartofului necesită multă lumină. Pentru a susține creșterea părții aeriene, care va sprijini creșterea rădăcinilor, plantați cartofii în plin soare. Ei pot tolera umbra parțială, dar creșterea bogată a părții aeriene hrănește tuberculii subterani. Cu cât mai mult soare, cu atât mai bine—cel puțin șase până la opt ore pe zi.

Tuberculii trebuie protejați de soare dacă cresc aproape de suprafață, altfel se vor înverzi. Mușuroirea solului în jurul plantelor în creștere previne acest lucru. Mușuroirea este procesul de ridicare a solului în jurul tulpinii plantei pe măsură ce aceasta crește.

Solul

Cultivați cartofii într-un sol cu un pH acid, între 5,0 și 6,0. Cartofii cultivați în soluri cu un pH mai mare par să fie predispuși la scabie, care produce pete aspre pe cartofi. Cartofilor nu le place un sol deosebit de bogat. Dacă aveți o cantitate bună de materie organică în sol și pH-ul este neutru spre acid, cartofii ar trebui să fie mulțumiți. Solul trebuie să fie afânat și bine drenat. Dacă aveți un sol bogat în argilă, va trebui să-l pregătiți cu sol afânat până la adâncimea unde vor crește tuberculii de cartof.

Apa

Plantele de cartof se bazează pe o aprovizionare constantă cu apă. Asigurați-vă că plantele primesc cel puțin un inch (2,5 cm) de apă pe săptămână. Ele sunt sensibile la condițiile de secetă, în special atunci când înfloresc, deoarece acesta este momentul maxim pentru formarea tuberculilor de cartof. Mulcirea în jurul plantelor poate ajuta la reținerea umezelii.

Temperatura și umiditatea

Cultura cartofului nu ar trebui înființată până când temperatura solului nu atinge cel puțin aproximativ 7 grade Celsius, de preferat 10 grade Celsius. Culturile de vară se dezvoltă cel mai bine în zonele unde verile sunt răcoroase, deoarece tuberculii de cartof cresc cel mai bine când temperatura solului este între 15-21 grade Celsius și se opresc din creștere când solul atinge aproximativ 27 grade Celsius.

Mulcirea în jurul plantei, cum ar fi cu un strat gros de paie, poate menține solul cu până la 5 grade Celsius mai rece. Zonele cu veri fierbinți plantează adesea cartofii ca o cultură de iarnă. Cartofii nu au o preferință în ceea ce privește umiditatea aerului.

Fertilizarea

Puteți fertiliza cartofii cu un îngrășământ organic cu eliberare lentă atunci când îi plantați. La fiecare câteva săptămâni, hrăniți-i cu un îngrășământ lichid diluat sau emulsie de pește.

Recoltarea


Puteți recolta câțiva dintre cartofii noi fără a afecta planta odată ce aceasta atinge aproximativ 30 cm în înălțime—aproximativ 50 de zile după plantare. Când planta este înflorită, cartofii noi sunt, în general, gata de recoltat. Simțiți ușor în solul din apropierea plantei și ridicați-i.

Așteptați-vă să așteptați între două și patru luni (până la 120 de zile) pentru ca cartofii să ajungă la dimensiunea lor maximă. Întreaga recoltă este gata de recoltat odată ce vârfurile plantelor se usucă. Puteți lăsa cartofii în sol pentru câteva săptămâni mai mult, dacă solul nu este umed.

Recoltați cu grijă, manual sau cu o lopată. Întoarceți solul și căutați comorile rotunde sau ovale. Tuberculii pot ramifica, iar săparea cu o furcă este o modalitate sigură de a perfora unul sau doi cartofi. Cartofii deteriorați sunt încă comestibili, dar nu vor rezista mult timp.

Câți cartofi se obțin dintr-o plantă?

Cultura cartofului

Randamentul mediu al cartofilor cultivați în grădină este de aproximativ 1 kg. Poți obține 5 până la 10 cartofi medii sau mari per plantă. Cartofii mai mici și puieții pot da până la 15 sau 20 de cartofi mici. Mărimea recoltei va depinde de varietate, fertilitate, irigare și calitatea solului.

Cât durează să crești cartofii?

După plantarea unui cartof de sămânță, este nevoie de obicei de 60 până la 90 de zile pentru a produce cartofi noi. Unele soiuri vor dura mai mult până la maturare.

Gânduri finale

Cultura cartofului în gospodărie poate fi o activitate plăcută și benefică, iar respectarea unor pași importanți te poate ajuta să obții recolte bogate și sănătoase. Nu uita să fii atent la nevoile plantelor și să acorzi atenție detaliilor pentru a avea succes în cultivarea cartofilor în grădina ta.