Cultivarea legumelor în interior. Sfaturi

Cultivarea legumelor în interior vă permite să continuați să recoltați alimentele preferate pe tot parcursul anului, chiar și în cele mai reci luni ale anului. Asta înseamnă că debutul iernii nu trebuie să pună capăt recoltării legumelor.

Cu instrumentele, condițiile potrivite, idei de grădină și metode practice, puteți recolta unele dintre soiurile preferate în interior cu mult înainte ca vremea să devină din nou favorabilă. Acestea legume sunt morcovii, ierburile, roșiile, ardeii și salata.

Sfaturi pentru cultivarea legumelor în interior

Există câteva sfaturi de care trebuie să țineți cont dacă aveți în vedere cultivarea legumelor în interior.

  • Cultivați legumele în containere care au găuri ample pentru a permite un drenaj adecvat și sunt dimensionate corect pentru planta pe care o cultivați. Cele cu rădăcini superficiale, precum salata, pot avea nevoie doar de o adâncime de 4 cm, dar roșiile, cu rădăcini adânci, vor avea nevoie de cel puțin 12 centimetri de sol.
  • Folosiți întotdeauna un pământ special și nu cel din grădină. Aceste pământuri vor conferi un drenaj special și plantele vor crește foarte bine.
  • Optimizați-vă condițiile, inclusiv apa, calitatea solului și fertilizarea, atunci când grădinărit în interior. Acest lucru vă permite să vă concentrați asupra creșterii, fără a vă face griji pentru vreme și dăunători.
  • Asigurați-vă că plantele interioare obțin lumina și nutrienții de care au nevoie, deoarece nu vor avea avantajele exterioare ale luminii solare naturale, a insectelor polenizatoare și a vântului.
  • Oferiți o circulație adecvată a aerului, care este vital pentru sănătatea plantei.

Lumina naturală și artificială

Lumina este cea mai mare problemă, atunci când vine vorba despre creșterea plantelor în interior. Ideea de bază spune că cei care nu au ferestre orientate spre sud, trebui să aibă lumini speciale cu LED, care să lumineze plantele.

Dacă plantele au nevoie de 6-8 ore de lumina Soarelui pe zi, atunci lămpile LED trebuie să fie aprinse tot atâta timp. În caz contrar, producție o să tindă spre zero.

În funcție de nevoia fiecărei plante, lumina trebuie să fie de culoarea potrivită, roșu, albastru, galben. Mai mult de atât, nu uitați ca atunci când plantele cresc, lămpile trebuie să se miște și ele.

Adăugarea de lumină suplimentară este adesea necesară atunci când nu există ferestre mari, orientate spre sud, deoarece acestea vor oferi cea mai abundentă lumină naturală. Luminile de creștere cu LED-uri pot ajuta la reproducerea luminii solare necesare. Cu toate acestea, prea multă lumină LED poate dăuna plantelor, astfel încât poate fi util să se cronometreze cât timp se menține lampa aprinsă.

Înainte de a alege o lumină artificială, luați în considerare modul în care diferitele culori vor afecta creșterea plantelor.

  • o lumină roșie este ideală în stadiul înfloririi și va încuraja creșterea plantei și frunzelor
  • o lumină albastră trebuie pusă atunci când o plantă este în stadiul vegetal

Ce legume poți crește la interior

În teorie orice legumă se poate crește la interior, dacă condițiile de mediu se întrunesc. Dar pentru a simplifica lucrurile, am ales să prezentăm legumele care se cresc cel mai ușor în recipiente, în interior.

Morcov

Cultivarea legumelor în interior

Soiurile de morcovi mai mici sunt cele mai ușor de cultivat în interior; au nevoie de mai puțin spațiu și se maturizează mai repede. O jardinieră lungă, cât fereastra este ideală pentru morcovi.

  • Lumină: Soare complet până la umbră parțială
  • Sol: Solul slab, bine drenat, cu un pH neutru până la ușor acid
  • Zile până la maturitate: 50-75 zile

Usturoi

Cultivarea legumelor în interior

Aici nu este vorba despre căpățâna de usturoi, pentru că are nevoie de condiții speciale de creștere, ci despre usturoiul verde.

  • Lumină: Soare plin
  • Sol: Sol bine drenant, cu un pH ușor acid până la neutru
  • Zile până la maturitate: 90 de zile

Ardei iute

Ardeiul Cayenne

Folosiți un recipient care are cel puțin 8 centimetri înălțime și asigurați-vă că ardeii primesc cel puțin 10 ore de lumină în fiecare zi. În plus, lăsați recipientul să se usuce între udări, astfel încât să nu riscați să înecați planta. Ardeii se auto-polenizează.

  • Lumină: Soare plin
  • Sol: Sol bine drenant cu un pH neutru
  • Zile până la maturitate: 70-85 zile

Salata

Cultivarea legumelor în interior

În orice recipient, se seamănă semințele de salată și creșterea va fi una foarte ușoară. Lăsați plantele să crească și recoltarea se va face prin tăierea unor frunze. În acest fel, o să aveți salată pentru foarte mult timp.

  • Lumină: Soare plin până la soare parțial
  • Sol: Sol moale, bogat, bine drenat, cu un pH acid până la neutru
  • Zile până la maturitate: 30-70 zile

Ceapă verde

lângă ceapă

Ca și în cazul usturoiul, ideea nu este să creșteți bulbul de ceapă, ci să aveți ceapă verde în perioadele mai reci ale anului.

  • Lumină: Soare plin
  • Sol: Nisipos, moale, bine drenat cu un pH acid până la neutru
  • Zile până la maturitate: 50-70 zile

Cartofi

Cartofi în găleți

Cartofi s-ar putea să nu fie prima legumă care vă vine în minte atunci când vă gândiți la legume pe care le poți crește în acasă, dar sunt ușor de cultivat, necesită întreținere scăzută care cresc bine în containere.

În timp ce cartofii cresc în pământ, ei necesită soare complet, așa că trebuie să-i puneți fie la o fereastră însorită, orientată spre sud, fie să solicitați ajutorul unei lumini artificiale.

  • Lumină: Soare plin
  • Sol: Cu un pH acid
  • Zile până la maturitate: 80-100 zile

Ridichi

ridichile

Ridichile trebuie să fie plantate la trei centimetri una de alta, ceea ce înseamnă că se adaptează perfect la creșterea în containere și pot trăi pe un pervaz însorit sau sub o lumină LED.

Dacă doriți să aveți ridichi pe tot parcursul sezonului, plantați-le în etape. Acest lucru vă va oferi o succesiune continuă de ridichi maturizate care va dura săptămâni sau luni.

  • Lumină: Soare plin
  • Sol: Nisipos, umed, bine drenat cu un pH acid până la neutru
  • Zile până la maturitate: 30-60 zile

Plante aromatice

Cultivarea legumelor în interior

Orice plantă aromatică poate fi crescută în ghiveci. În funcție de preferințe, alegeți plantele care vă plac cel mai mult.

Multe ierburi vor crește rapid în condițiile potrivite, chiar și în interior, și puteți începe să le recoltați odată ce au atins înălțimea de șase centimetri. Nu tăiați niciodată mai mult de doi până la trei centimetri simultan, ci recoltați regulat. Acest lucru va încuraja plantele să crească în continuare.

Puteți planta chiar mai multe tipuri de plante într-un singur recipient, doar asigurați-vă că le potriviți cu nevoile de soare și apă. De exemplu, ierburile mediteraneene precum cimbru și rozmarin prosperă la soare plin și preferă să se usuce între udare. Între timp, busuiocul și menta se vor ofili dacă solul lor nu este menținut continuu umed.

Gânduri finale

Dacă sunteți la început în grădinăritul la interior, atunci alegeți să cultivați ierburi aromatice sau salată. Acestea sunt destinate pentru începători și nu necesită condiții speciale de creștere.

Datorită cerințelor ridicate de lumină și umiditate a legumelor precum roșiile și ardeii, creșterea acestor plante pentru recoltarea în interior poate dura mult timp și va implica probabil costul echipamentelor speciale, cum ar fi iluminatul suplimentar și, în cazul roșiilor, ghivece mari. 

Odată ce v-ați obișnuit și sunteți dotați cu cele necesare, puteți crește la interior orice legumă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *