Cultivă conopida în grădina ta. Secrete nespuse

Vrei să încerci o nouă legumă în grădina ta în acest sezon? Conopida poate fi o completare excelentă pentru aproape orice grădină de legume. Este versatilă, ușor de întreținut și este grozavă pentru grădinari, indiferent de experiența lor.

Conopida este verișoara mai densă a broccoli, o legumă cu o dificultate crescută pentru a fi cultivată. Dar vestea bună este că conopida nu este chiar atât de greu de cultivat, unii grădinari ar spune că este chiar foarte ușor.

În timp ce această cultură cu vreme rece ocupă puțin mai mult spațiu decât rădăcinoasele sau verdețurile, plantele prolifice pot produce conopide de 1 sau 2 kilograme ! Odată recoltate, multe soiuri de conopidă oferă o mulțime de lăstari delicioși numiți și „conopidă încolțită”: buchețele gustoase deasupra tulpinilor fragede și dulci. Abundența de biomasă este, de asemenea, completarea perfectă pentru grămada de compost.  

Cu câteva sfaturi și trucuri simple, în grădina ta se va regăsi și conopida și astfel va fi extrem de bogată. Hai să vedem cum!

Prezentare generală a conopidă

Cultivă conopida
Tipul plantei
Bienală crescută anual
Spațierea plantelor
30-45 cm/plante, 60-90 cm rânduri
Familia de plante
Brassicaceae
Înălțimea plantei
30 până la 60 cm
Nevoi de udare
Ridicată, are nevoie de umiditate constantă
Nevoie de fertilitate
Ridicată
Zile până la maturitate
60 până la 80 de zile
Plante însoțitoare
Alyssum , mărar, gălbenele
Dăunători
Gândaci de purici, afidele, viermi de varză
Sezonul de plantare
Primavara, vara, toamna
Tipul solului
Fertil, bine drenat, ușor alcalin
Expunere solară
Mare

Conopida face parte din familia Brassica oleracea. Lecume precum varza , varza de Bruxelles, broccoli, varza kale  sunt toate variații ale aceleiași specii , adesea denumite în mod colectiv „culturi crucifere”.

Cei mai mulți dintre noi se gândesc la conopida ca la o legumă, dar din punct de vedere botanic, este o floare comestibilă , poate cea mai faimoasă din toate timpurile. Naturalistului roman Pliniu cel Bătrân i se atribuie prima mențiune oficială despre conopidă în cartea sa Naturalis Historia . 

Cum se seamănă conopida?

Cultivă conopida

Semințele de conopidă se seamănă în interior (seră/solar) și apoi răsadurile se transplantează afară. Aceasta este cea mai bună și eficientă metodă de a cultiva conopida. De la semănare și până la transplantare trebuie să treacă între 4 și 6 săptămâni.

De exemplu, dacă ai o tavă cu 72 de alveole, ai nevoie de sămânță certificată și pământ special pentru semănat. Se seamănă circa 2-3 semințe în fiecare alveolă, la o adâncime de 1/4 din adâncimea alveolei. Apoi se acoperă semințele cu pământ și se udă constant până la germinare (8-10 zile). Conopida germinează extrem de repede, motiv pentru care conferă satisfacție oricărui grădinar.

Temperatura ideală a solului pentru germinare este de aproximativ 20 ° C. După germinare plantele au nevoie de soare, aer și apă.

Dacă faci răsaduri de conopidă în căldura verii pentru a vă pregăti pentru plantările de toamnă, poate fi necesară utilizarea unei plase de umbrire pentru a modera temperaturile.

Culturi de primăvară și vară

Cultivă conopida

Pentru recoltele de vară, semințele trebuie semănate în interior la începutul primăverii (martie-aprilie). Răsadurile trebuie să fie bine stabilite, dar să nu aibă rădăcini prea marii sau să fie crescute excesiv, deoarece acest lucru poate duce la stres și la scăderea performanței odată ajunse în grădină.  

Cultură de toamnă

Conopida de toamnă este cea mai ușor de cultivat pentru începători, deoarece poate fi cultivată aproape în orice locație. Semințele sunt semănate în iunie-iulie și sunt gata de transplantat aproximativ 4 săptămâni mai târziu. 

Răsădirea

Cultivă conopida

Pe baza informațiilor de mai sus, grădinarii decid când să semene și când vine vremea ca răsadurile să ajungă în grădină. Cel mai important este să notezi când ai semănat și când trebuie răsădite.

Cea mai bună etapă pentru a planta răsaduri de conopidă este atunci când au aproximativ 10-12 cm înălțime și nu mai mult de 4-5 săptămâni

Acesta este motivul pentru care trebuie să stabilești din timp datele de însămânțare și transplantare. Planificarea este cheia pentru culturi mai dificile, cum ar fi conopida!

Cu o săptămână înainte de răsădire, răsadurile de conopidă trebuie călite. Ele trebuie scoase afară timp de câteva ore pe zi ca să se obișnuiască cu viitoarele condiții de mediu.

La ce distanță se plantează conopida?

Conopida trebuie transplantată la o distanță de aproximativ 40-45 cm între plante și între rânduri trebuie lăsată o distanță de 60-90 cm. Poate părea mult spațiu pentru răsaduri, dar aceste plante cresc destul de mari și au nevoie de mult spațiu pentru a se îndrepta corect în sus. Dacă ai experimentat presiunea bolii în grădină, poți alege o distanță și mai mare pentru a asigura un flux adecvat de aer între plante.

Plantele de conopidă au nevoie de multă lumină pentru a se dezvolta, de obicei 6-8 ore de plin soare pe zi. Conopida poate crește și în spații mai umbroase, dar plantele nu se or dezvolta foarte bine, ceea ce înseamnă că producția nu va fi satisfăcătoare.

Cu toate acestea, când capetele albe ale conopidei se dezvoltă, cultura trebuie protejată cu o plasă de umbrire. Prea multă căldură îi va face rău și în cele din urmă planta nu se va mai dezvolta.

Udarea

Cultivă conopida

Conopida este o plantă însetată care are nevoie de un aport continuu de apă pe tot parcursul ciclului său de viață. Umiditatea constantă este cu adevărat importantă pentru a obține o bună dezvoltare, deoarece orice volum de stres hidric poate duce la capete de calitate scăzută.

Cea mai bună metodă de udare este cu un furtun prin picurare. Udarea de deasupra aduce numai probleme și boli. Atunci când se udă orice plante, apa nu trebuie să atingă frunzele. Aceeași regulă se aplică și la conopidă.

În funcție de condițiile meteorologice și de capacitatea solului de reținere a apei, conopida trebuie de obicei irigată de cel puțin 3-4 ori pe săptămână.

Solul

La fel ca majoritatea legumelor din grădină, conopida iubește un sol foarte fertil, umed și bine drenat, care este bogat în materie organică. PH-ul ideal pentru conopidă trebuie să fie ușor alcalin, între 6,0 și 7,5. Conopida este mai pretențioasă decât alte culturi și nu va funcționa în soluri sărace.

Solurile nisipoase pot funcționa, dar va trebui să irigare regulată. Materia organică îmbunătățește capacitatea de reținere a apei în solurile nisipoase, în același timp îmbunătățește drenajul în solurile argiloase grele. Cea mai bună idee este să adaugi compost de calitate înainte de răsădire.

Recoltarea

Cultivă conopida

Majoritatea soiurilor de conopidă sunt gata de recoltat atunci când au peste 15 cm în centru . Este important să vă verifici grădina în mod regulat odată ce se apropie timpul de recoltare, deoarece capetele pot ajunge rapid „prea mari”. Dacă aștepți prea mult pentru a recolta, acestea se fac foarte mari și nu mai au aceeași textură.

În ciuda pretenții sale, conopida proaspătă de grădină este revoltător de delicioasă și mult mai sănătoasă decât cea din magazine.

Este una dintre cele mai sănătoase și mai versatile legume pe care le poți cultiva. Poate fi nevoie de câteva încercări și erori pentru a obține coroanele perfecte, dar oricine poate învăța să crească conopida.