Coacăz roșu: Secretele plantării, îngrijirii și cultivării

Coacăzul roșu este un arbust cu creștere rapidă, care produce fructe de pădure fragede la sfârșitul lunii iunie până la jumătatea lunii iulie, de obicei după al doilea an de la plantare.

Cu obiceiul lor de creștere verticală și frunzele interesante, asemănătoare cu ale arțarului, coacăzul roșu este un plus excelent în orice grădină. Plantele sunt autofertile, adică o singură plantă va produce fructele mult iubite.

Coacăzul roșu

Coacăz roșu
IndexInformații
Denumire comunăCoacăz roșu (Ribes rubrum)
 Denumire botanicăCoaste rubrum
 FamilieGrossulariaceae
 Tipul planteiFructe
 Mărimea matură1-1,5 m înălțime, 1-2 m lățime
 Expunerea soareluiSoare plin, umbră parțială
 Tipul solului Bine drenat
 PH-ul solului Acid
 Timpul înfloritPrimăvara
FloareVerde deschis
Zona nativăEuropa

Plantarea coacăzului roșu


Coacăz roșu

Plantarea butașului de coacăz se poate face atât primăvara, cât și toamna. Imediat după ce ai achiziționat un butaș de coacăz roșu, trebuie să-l plantezi în grădină.

Locul de plantare

Coacăzii, indiferent de soi, preferă locurile umbroase, reci chiar, cu un sol în permanență umed. Acești arbuști nu se simt bine în locurile unde bate soarele toată ziua și nici dacă sunt înghesuiți.

Din acest motiv, trebuie să alegi un loc parțial însorit și să nu fie înghesuit de alte plante. Solul trebuie să fie menținut umed.

Spațiu, adâncime și susținere

Coacăzii se plantează la o distanță de 1-1,5 între arbuști, iar între rânduri, dacă este cazul, trebuie să fie o distanță de 2-2,5 metri. Coacăzul roșu, achiziționat la ghiveci, se plantează cu un centimetru mai adânc decât era plantat în glastră.

Gaura de plantare trebuie să fie adâncă și mult mai lată decât sistemul său de rădăcini.

Acești arbuști pot crește cu sau fără un spalier; cu toate acestea, spalierul îmbunătățește circulația aerului și scade riscul de probleme fungice.

Interesant! La începutul anilor 1900, creșterea și vânzarea acestor plante au fost interzise în Statele Unite din cauza ruginii coacăzului, o specie de ciupercă din familia Cronartiaceae, care provoacă boala rugina de pin alb.

Îngrijirea coacăzului roșu


Coacăz roșu

Arbuștii ajunși la maturitate sunt extrem de puternici și nu au nevoi speciale. Cu toate acestea, au și ei câteva cerințe minimale.

Lumină

Coacăzul roșu are nevoie de soare pentru cel puțin jumătate din zi. În zonele mai calde, se descurcă cel mai bine cu soarele de dimineața și cu umbra parțială după-amiaza, deoarece lumina soarelui intensă îi va arde frunzele. 

Sol

Solul trebuie să aibă o capacitate bună de reținere a apei și să fie bine drenat cu o aerare bună. Sol mâlos sau argilos, cu o cantitate mare de materie organică este ideal.

Solul nisipos se încălzește prea mult pe vreme caldă. Pentru a contracara acest lucru, modifică solul cu materie organică și mențineți-l umed.

Intervalul ideal de pH al solului este de 6,2 până la 6,5, dar coacăzii pot fi cultivați într-un interval mai mare al PH-ului.

Apă

Arbuștii au nevoie doar de udare regulată până la punctul de recoltare, după care creșterea activă a acestora se oprește și au nevoie de apă suplimentară doar în perioadele de secetă extinsă. Irigarea prin picurare profundă funcționează cel mai bine pentru rădăcinile lor superficiale. 

Temperatură și umiditate

Coacăzul roșu este rezistente la frig; cu toate acestea, înflorirea lui la începutul primăverii îl expune înghețului târziu. Nu se descurcă bine la temperaturi peste 30 de grade Celsius.

Combinația dintre un climat cald și umed cu o circulație a aerului slabă îl expune la mucegaiul pudră.

Fertilizare

Coacăzii au nevoie de foarte mult azot. Fertilizează plantele la începutul primăverii cu un sfert până la o treime de kilogram îngrășământ complet într-un cerc în jurul fiecărei plante. De asemenea, dă plantelor un impuls suplimentar de azot prin împrăștierea gunoiului compostat în jurul arbuștilor.

Polenizare

Coacăzul roșu se auto-polenizează. Cu toate acestea, arbuștii produc mai multe fructe cu polenizarea încrucișată a insectelor.

Coacăz roșu vs. coacăz negru


Coacăz roșu

Coacăzele negre fac parte din familia Ribes nigrum și sunt mai dulci decât coacăzele roșii, care tind să fie mai acre. Coacăzul roșu produce fructe pe ramurile vechi, în timp ce coacăzul negru fructifică pe o nouă creștere. Arbuștii cu coacăze negre produc flori albe, în timp ce florile de coacăz roșu au o nuanță gălbui.

Recoltare


Coacăz roșu

Coacăzele roșii se înroșesc când sunt coapte. Cu cât fructele rămân mai mult pe plantă, cu atât fructele devin mai dulci și mai aromate. Deoarece pielea fructelor de pădure este foarte fragedă și se rup ușor, pentru a preveni spargerea, nu recolta fructe individuale. În schimb, taie grupurile de fructe de pădure simultan cu un clește de grădinărit.

Tăiere


Coacăzul roșu produce cele mai multe fructe pe bastoanele vechi de doi și trei ani, iar tăierea urmează acest model. Scopul este de a avea opt ramuri producătoare de fructe de vârste diferite pe plantă. 

Îndepărtează toate crengile bolnave, rupte sau cu formă greșită. Îndepărtează-le pe toate, cu excepția a șase până la opt cele mai puternice crengi, în prima iarnă după plantare. În al doilea an, fă același lucru cu noua creștere și, de asemenea, elimină-le pe toate, cu excepția a patru până la cinci dintre cele mai puternici lăstari din primul an. Repetă acest lucru în anul trei.

Până la sfârșitul celui de-al treilea an, vei avea trei sau patru linii de creștere pentru fiecare an al plantei. Îndepărtează toate ramurile vechi care nu mai dau roade. Sunt ușor de identificat prin culoarea lor întunecată.

Dacă elimini din greșeală ramuri de fructificare, nu îți face griji, planta va reveni cu o mulțime de lăstari noi anul viitor.

Dăunători obișnuiți și boli vegetale 


Coacăzii sunt cel mai frecvent afectați de mucegaiul pudră, afide, și pate de pe frunze, care provoacă deteriorarea frunzelor și defoliere. Didymella applanata este o ciupercă care duce la ofilirea și moartea arbuștilor. Cel mai bun mod de a preveni mucegaiul pudră este de a planta soiurile rezistente. Tăierea și distanțarea corectă între plante reduc, de asemenea, riscul de mucegai pudră.

Gânduri finale


Un coacăz roșu, dacă este bine întreținut, va face fructe timp de 20 de ani. Pentru o producție cât mai bună, respectă normele din ghidul de mai sus. În curând, te vei bucura de coacăze roșii foarte bune la gust. Spor la grădinărit!