Ardeiul gras: Plantare, cultivare, recoltare și dăunători

Ardeii sunt o cultură de sezon cald și există într-o varietate de culori, forme și dimensiuni. Mai multe vești bune: majoritatea soiurilor rezistă dăunătorilor și bolilor obișnuite de grădină! 

Consultați ghidul nostru pentru mai multe informații despre plantarea, cultivarea, recoltarea și bolile ardeiului gras.

Despre ardeiul gras

Ardeiul gras

Ardeii au un sezon lung de creștere (60 până la 90 de zile), așa că majoritatea grădinarilor aleg să cumpere răsaduri de ardei, mai degrabă decât să le cultive din semințe. 

Cu toate acestea, puteți planta semințe de ardei în interior dacă doriți să-i creșteți singuri. Grădinarii din zonele de munte ar trebui să încălzească solul exterior acoperindu-l cu folie de mulcire neagră cât mai devreme posibil la sfârșitul iernii/începutul primăverii.

Ardeii roșii și verzi sunt surse bune de vitamina C, unele vitamine A și cantități mici de câteva minerale. Sunt minunați cruzi în salate sau chiar umpluți cu humus. De asemenea, puteți umple ardeii cu pesmet sau carne condimentată și îi puteți coace.

Rețineți că ardeii pot fi împărțiți în două categorii:

  • iuți
  • și dulci 

O mare parte dintre sfaturile despre creștere sunt aceleași. 

Plantarea ardeilor

Ardeiul gras

Cultivați ardeii într-un spațiu cu soare plin și pământ umed (dar nu foarte umed) și bine drenat. Un echilibru între solul nisipos și cel lutos va asigura o bună drenare și se încălzește rapid. Amestecați cantități mari de materie organică (cum ar fi compostul) în sol, mai ales dacă lucrați cu un pământ argilos.

Evitați să plantați ardei în locuri în care ați crescut recent roșii, cartofi sau vinete, deoarece acest lucru poate expune ardeii la boli.

Când se plantează ardeiul gras

  • Pentru a începe plantarea ardeiul în interior, în ghivece, semănați semințele cu 8 până la 10 săptămâni înainte de ultimul îngheț din primăvară. 
  • Răsadurile se transplantează în aer liber după 2, 3 săptămâni după ce amenințarea de îngheț a trecut și solul a atins 18 ° C.

Pentru a începe în seră: Plantați semințele de ardei la 2 cm adâncime, într-un vas umplut cu pământ special de plantare. Pentru o germinare mai rapidă, mențineți solul la 21 ° C sau mai mult. Pentru a atinge aceste tipuri de temperaturi, probabil că veți avea nevoie de o răsadniță încălzită.

Condițiile ideale ar trebui să facă să apară răsadurile în aproximativ două săptămâni, dar unele soiuri durează până la cinci săptămâni, așa că nu renunțați la ele prea curând!

Dacă răsadurile devin lungi sau prea înalte înainte de a sosi timpul să plantezi afară, replantează-le într-un ghiveci mai mare până la frunzele cele mai joase.

Dacă plantele au în jur de cinci până la opt frunze și puteți vedea rădăcini la găurile de drenaj, este timpul să le mutați afară sau în solar.

Asigurați-vă că ați întărit răsadurile  cu aproximativ 10 zile înainte de a transplanta în aer liber, deoarece ardeii sunt foarte sensibili la temperaturile mici.

Transplantarea în aer liber

  • Dacă cumpărați răsaduri de ardei gras, alegeți-le pe cele cu tulpini drepte și rezistente, cu 4 până la 6 frunze și fără flori sau fructe. 
  • Pentru a întări plantele de ardei, scoateți plantele afara atunci când temperatura atinge 18 ° C. 
  • Înainte de a transplanta în grădină, amestecați gunoiul de grajd îmbătrânit și/sau compostul în sol la aproximativ 25-30 cm adâncime și greblați-l de mai multe ori pentru a sparge bucățile mari. 
  • Cel mai bine este să transplantați ardeii seara sau într-o zi înnorată. Acest lucru va împiedica plantele să se usuce prea mult și să se ofilească.

La ce distanță se plantează ardeiul gras

În primul rând, adâncimea găurilor de transplantare trebuie să aibă 10 cm adâncime. Răsadurile se plantează pe rânduri, cu o distanță de 60-90 cm între rânduri, în funcție de soi. Distanța dintre răsadurile de ardei trebuie să fie între 30-45 cm, în funcție de soi.

Înainte de plantare, umpleți găurile cu apă și lăsați-o să intre în pământ. În fiecare gaură de plantare, puneți două sau trei bețișoare de chibrit (pentru sulf) și 1 linguriță de îngrășământ cu conținut scăzut de azot și fosfor (prea mult azot va reduce producția fructelor).

  • Udați plantele după plantare.
  • Utilizarea materialului de îngrășământ lichid (ceai de gunoi de grajd sau îngrășământ de pornire) este de obicei benefică în acest moment.

Nu uitați că dacă este vorba despre un soi foarte productiv, înainte de plantarea răsadurilor, trebuie să înfigeți în pământ spalieri de susținere. Ardeii palisați, în solar sau cu araci afară, vor produce mai mult decât cei lăsați liberi!

Cultivarea ardeiului gras

Ardeiul gras

Udarea

Ardeiul gras, în funcție de necesitate, se udă o dată pe săptămână. Dacă este foarte cald și solul se usucă mai repede, atunci udarea este necesară.

  • Udarea lentă și adâncă ajută sistemul radicular să crească puternic. 
  • Nu lăsați plantele de ardei să se ofilească, deoarece acest lucru va reduce randamentul și calitatea fructelor. 
  • Udarea inconsecventă face, de asemenea, ardeiul susceptibil la putregaiul de la capătul florii. 

Într-un climat cald sau deșert, sau în plină vară, poate fi necesar să udați în fiecare zi.

Căldura

Ardeii sunt extrem de sensibili la căldură. Înflorirea poate scădea dacă plantele sunt stresate – dacă este prea cald (peste 35 grade C în timpul zilei) sau rece (sub 15 grade C noaptea) sau dacă udarea este inadecvată. 

Folosiți plase de umbrire pentru a evita stresul termic sau arsurile solare (expunerea la razele directe ale soarelui pe vreme caldă). 

Mulcirea este necesară în zonele calde. Astfel, umiditatea se va menține pentru mai mult timp în sol.

Pliviți cu grijă în jurul plantelor pentru a evita deranjarea rădăcinilor.

Contrar credinței populare, pulverizarea plantelor de ardei cu săruri Epsom nu este benefică .

Cele mai productive soiuri de ardei gras

  • Albaregia
  • Greygo
  • ZKI 100 938 F1
  • Olympia F1
  • Cecil F1

Recoltarea

Ardeiul gras

Odată ce plantele încep să producă fructe mature, acestea trebuie culese fără întârziere. Culegerea regulată încurajează plantele să producă mai multe flori și, desigur, mai multe fructe.

Acestea fiind spuse, cu cât ardeii gras stau mai mult pe plantă, cu atât devin mai dulci și cu atât conținutul lor de vitamina C este mai mare. 

Folosește un cuțit ascuțit sau o foarfecă pentru a tăia ardeii, curăță planta.

Cum se păstrează ardeii

Ardeiul gras
  • Ardeii pot fi refrigerați în pungi de plastic până la 10 zile după recoltare.
  • Ardeii grași pot fi congelați pentru utilizare ulterioara.
  • Ardeii pot fi, de asemenea, uscați: Preîncălziți cuptorul la 60°C. Spălați, miezul și sămânța. Tăiați în fâșii de 2 cm. Se fierb la abur aproximativ 10 minute, apoi se întind pe o tavă de copt. Se usucă la cuptor timp de 4 până la 6 ore; întoarceți-vă ocazional și schimbați pozițiile tăvii. Se răcesc, apoi se păstrează în pungi sau recipiente la frigider.

Dăunători și boli

Polenizarea poate fi redusă la temperaturi sub 16°C și peste 32°C. Prea mult azot în sol poate produce o creștere sănătoasă a frunzelor, dar descurajează fructele de la priză. Căderea florii este cauzată de căldură mare sau umiditate foarte scăzută.

Acarienii și afidele sunt doi dăunători obișnuiți ai ardeilor, în special plantele cultivate sub acoperire. Acarienii de păianjen – identificați prin țesătura fină de pe partea inferioară a frunzelor – se dezvoltă pe vreme caldă și uscată. Dacă nu doriți să folosiți chimicale, atunci afidele mor cu un ceai făcut din ardei iute și usturoi.

Dăunător/BoalăSimptomeControl/Prevenire
AntracnozaPete galbene/maro/violet/negre pe frunze; 
pete înfundate, întunecate pe tulpini și fructe;
Distrugeți plantele infectate; 
alegeți soiuri rezistente; 
asigura un drenaj bun; 
evitați udarea de deasupra ; 
aplicați compost pentru nutriție; 
folosiți mulci; 
practica rotatia culturilor.
Pată bacteriană a frunzelorvariază; 
rugină înmuiată cu apă/pete negre de frunze între nervuri ulterior se usucă/cade, lăsând găuri; 
frunzele galbene/ distorsionează/ ofilesc
Distrugeți părțile infectate/plantele grav infectate (nu faceți compost); 
îndepărtați în mod regulat resturile de plante; 
dezinfectarea instrumentelor; 
prevenirea stresului/rănirii plantelor; 
circulație bună a aerului; 
evitați udarea de deasupra .
Putregaiul de la capătul floriiCauzat de lipsa absorbției suficiente a calciului.

Simptome: pete întunecate, îmbibate de apă de pe capătul florii al fructului (partea opusă tulpinii) se pot mări și deveni scufundate, piele, putrezite
Îndepărtați fructele afectate; 
plantați la temperatura adecvată a solului; 
udați profund și uniform; 
folosiți mulci; 
menține pH-ul corespunzător al solului (6,5) și nivelurile de nutrienți;
Virusul mozaicului castravețilorSimptomele variază, dar pot include: pipernicie; 
pete verde/galben/alb sau pete inelate pe frunze/fructe; 
creșterea distorsionată a frunzelor; 
negi pe fructe
Adesea răspândit de 
afide . 
Distrugeți plantele infectate; 
alegeți soiuri rezistente și semințe certificate fără viruși;
Gândacii de puriciNumeroase găuri mici în frunze Folosiți folie de mulcire pentru a bloca fizic gândacii de purici; 
adăugați plante native pentru a atrage insecte de pradă benefice.

Secretele grădinarilor

Ardeiul gras

Ardeii grasi dulci nu conțin capsaicină, care este compusul care conferă ardeiului iute intensitatea și căldura lor.

Ardeii de culori diferite provin din plante diferite? 

În mod surprinzător, ardeii gras verzi și roșii pe care îi vedem în mod obișnuit în supermarketuri sunt de fapt același ardei; ardeii gras roșii tocmai au fost lăsați să se maturizeze pe plantă mai mult. Și cu cât un ardei gras rămâne mai mult pe plantă, cu atât este mai mare conținutul său de vitamina C, astfel încât ardeii roșii au mai multă vitamina C (și au un gust mai dulce).

Există ardei masculin și feminin?

Există un mit popular care afirmă că fructele de ardei pot fi fie bărbați, fie femele – diferența dintre ele fiind că ardeii masculi au 3 umflături pe fund și sunt mai buni pentru gătit, în timp ce ardeii femele au 4 umflături, au mai multe semințe și sunt mai dulci. și sunt mai bune pentru consumul crud. Nu este adevarat! Fructele de ardei nu au un gen și orice diferență evidentă între fructe este pur și simplu rezultatul condițiilor de creștere sau al varietății.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *